fbpx

Hiánypótló előadás az MZH-ban – interjú Nagy Jánossal

2023. február 06.

Háromnapos improvizációról szóló eladássorozatra készülnek különböző műfajok jeles képviselői a Magyar Zene Házában március elején.

A Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja, szervezője, Nagy János ad részletes tájékoztatást, kiket várnak, mire számíthatnak az ingyenes rendezvény látogatói.

  • Irk Réka / Jazz.hu: Nagy János Yancha a triója és a Free Style Chamber Orchestra vezetője, de ezeken kívül számtalan neves zenekar zongoristája. Miért találtátok ki a rendezvényt?
  • Nagy János: Pozsár Máté vetette fel először az előadássorozat ötletét a Szövetség egyik ülésén. Úgy gondoltuk mindannyian, ez egy hiánypótló alkalom lenne. Egyre többször találkozunk olyan, nem jazz-zenét tanuló, tanító növendékekkel, tanárokkal, akiket érdekel az improvizáció, de nem igazán tudják hova, kikhez lehet fordulni. Az improvizáció minden zenei műfajban jelen van, jelen lehet. Ezekkel az előadásokkal szeretnénk bepillantást adni a jazz és más zenei műfajokba, megmutatni, ott hogyan működik az improvizáció, illetve különböző improvizációs technikákat mutatunk be.

 

  • IR / Jazz.hu: Az első nap programját látom a Facebook eseményben, reggeltől estig a jazz-, a népzene, a klasszikus zene területén alkotó zenészek előadásain vehetnek részt a látogatók. Kik melyik területről fognak előadást tartani?
  • NJ: Már mindhárom nap részletes programja fenn van az eseménynél. Első nap Ajtai Péter, kiváló nagybőgős, zeneszerző, Gelléri András zeneszerző és Mózes Tamara zongorista, énekes tart előadást.

 

  • IR / Jazz.hu: A következő két nap eseményein kiknek az előadását hallgathatja meg a közönség?
  • NJ: Március 2-án Gryllus Samu a soundpainting-ről, Szerényi Béla a variációról és a népzenei rögtönzésről, Dolinszky Miklós a klasszikus zenei improvizációról, annak szerepéről az oktatásban, tart előadást. Utolsó nap, harmadikán Pozsár Máté a jazz ritmusvilágáról beszél, Szabó Dániel a vizuális és egyéb társművészeti analógiák által inspirált improvizációs gyakorlatokat mutat be. Az nap végén, 19 órától Szirtes Edina Mókus és én tartunk egy előadást, itt is különböző improvizációs technikákat mutatunk.

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: Ingyenes előadások lesznek március 1. és 3. között. Kiket vártok főképp a rendezvényre? Regisztrálni kell? Hány embert tud befogadni a rendezvény? Meddig lehet jelentkezni?
  • Nagy János: Az előadások ingyenesek, regisztrációhoz kötöttek. Az előadások megkezdéséig lehet regisztrálni. Érdemes minél előbb, mert a termek befogadó képessége 30-40 fő. Zenetanárokat, zenét tanuló diákokat várunk elsősorban, de nyitott mindenki számára akit érdekel ez a téma.

 

 

 Fotó: MJSZ

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
23
Dátum : 2024. márc. 23.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005