fbpx

Vas/Szmańda/Bukowski – Open-Closed Principle // Nyitni, zárni

2023. február 19.

Sokan, sokféleképpen élték meg, élték túl az egész világot megrázó COVID-19 járványt. A bezártság, elzártság sokaknál depressziót szült, míg mások inkább inspirációs forrásként tekintettek rá, és hirtelen jött szabadidejükben új alkotások létrehozására koncentráltak.

 A pandémia így akarva vagy akaratlanul, de számtalan szépirodalmi és képzőművészeti alkotás alapjaként szolgált, mint, ahogyan jó néhány zenemű is született a nehéz időszak alatt megtapasztalt érzések hatására. Úgy tűnik ilyen Vas Bence, Krzysztof Szmańda és Dominik Bukowski legújabb lemeze is, az Open-Closed Principle. A Lengyelországban élő fiatal muzsikus, Vas Bence a kortárs lengyel jazz élvonalából választott partnereket magának ahhoz, hogy a karantén alatt megtapasztalt fizikai és mentális bezártságot valamiképpen a zene nyelvén is bemutassa. Amint egy interjújában fogalmazott, azt szerette volna kipróbálni, hogy mindez alkalmas lesz-e arra, hogy zenei asszociációkat kiváltson, és ha igen, működhet-e olyan „értelmes” zeneként, amelyet érdemes lesz meghallgatni. Azóta persze kiderült, hogy a válasz mindkét felvetésére egyértelmű „igen”. Köszönhetően persze zenésztársainak, a világviszonylatban is kiemelkedő dobosnak, Krzysztof Szmańda-nak, aki rugalmasan és hajlékonyan követi a legbonyolultabb zenei folyamatokat is; illetve a vibrafonos Dominik Bukowskinak, aki nagyon tudatosan, a kompozíció szerkezetét mindvégig tiszteletben tartva építi fel a rögtönzéseit.

Hármójuk virtuozitásából végül olyan elmélyült zene született, amely nemcsak megengedi, de követeli is az önálló kezdeményezéseket. Olyan, ahol a zenészek olykor fellázadnak az előre megírt kotta ellen, és létrehoznak valami ellentéteset, olykor azonban ezek az eredeti ötletek inspirációs forrásként szolgálnak számukra. De éppen ez az összetartás és önállóság látszólagos paradoxonja a lemez, de voltaképpen a jazz műfajának a lényege.

 

 

Vas Bence – Krzysztof Szmańda – Dominik Bukowski: Open-Closed Principle, SJ Records, 2022

 

  1. Closed In
  2. Close Off
  3. Close Out
  4. Open(ed) Letter
  5. Close Up
  6. Memorandum
  7. Close To
  8. Open To Close

 

Közreműködnek:


Bence Vas - Hammond orgona
Krzysztof Szmańda - dob
Dominik Bukowski - vibrafon

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
23
Dátum : 2024. márc. 23.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005