fbpx

Idén is piknikre várják a zene kedvelőit Paloznakon

2023. április 17.

Augusztus 3-5. között ismét megnyitja kapuit a szőlődűlők lankái között található Paloznaki Jazzpiknik. Lesz jazz is, talán egy kicsivel több, mint tavaly volt.

Nemcsak jazzel, hanem pop-, rockzenékkel is várják a közönséget Paloznakra. A külföldi sztárok közül ismét fellép az Incognito, de a négy évvel ezelőtti óriási sikerű soproni koncert után Nik West basszusgitáros (Prince gitárosa volt) is ellátogat a Balaton-felvidékre. Utolsó nap a Level 42 pop-jazz-funk zenét játszó együttes fúvós kórussal bővülve zárja a Pikniket.

A sajtótájékoztatón Valde Orsolya, alapító és fesztiváligazgató elmondta, hogy a neves külföldi sztárok mellett hazai pop és jazz-zenészek is fellépnek a háromnapos fesztiválon. Kitértek arra is, hogy mennyire fontosnak tartják a környezettudatosságot, és a befolyó bevétel egy részéből támogatnak szervezeteket is. A támogatottak között van az Együtt az Autistákért Alapítvány és a Superar, akik a hátrányos helyzetű gyerekek zenei képzését segítik, valamint a Tűzoltó utcai - daganatos betegeket ellátó - klinika.

A tájékoztató előtt a Müpa tehetségkutatóján kiválasztott Sárközi Dina duóban adott egy kis kóstolót zenéjükből, akik majd teljes létszámmal, Parvaro néven fognak fellépni a fesztivál második napján.

Olyanok is színpadra lépnek a hazai jazz szcénából, akik jazzben jól ismertek és tehetségükkel tettek szert hírnévre, mint a Barabás Lőrinc Quartet vagy a Juhász Gábor Trió, a fiatalabbak közül pedig Oláh Krisztián - Gyémánt Bálint duója, a JazzUp Horváth Cinitával, a latin energiákat mozgósító Cafuné, vagy akivel nemrég az új lemezük miatt készült interjú: Hász Eszter Quintet.
Az ismeretlenek között érdekes lehet a fúziós jazzt játszó osztrák zenekar, a Roundabout. De további R’n’B, hip-hop, rock, pop, blues előadók és DJ-k is megjelennek majd a nagyszínpad mellett felállított három másik kisebb színpadon.
Sajnos úgy tűnik, hogy a Hangfoglaló Program Induló Előadói Alprogramjában idén sem futottak be jazzt játszó zenekarok, így a kiválasztott két fellépőnek vajmi kevés köze van a Jazzpiknik nevében is szereplő jazzhez, bár erről nem a fesztivál tehet.

A délután 5 órától éjfélig tartó zeneözön mindenkinek tartogathat meglepetéseket, így érdemes naptárba vésni már most az augusztus első napjait. Kis és nagy koncerteken kívül borválogatásokat is megkóstolhatnak a jelenlévők. Akinek pedig ez nem elég, annak lehet olyan kalandja, mint nekem volt tavaly, hogy a nagykoncert előtt egy félig árokba borult autót toltunk ki közös erővel a Piknikre igyekvőkkel.  
A műsorprogram még nem teljes, de már lehet tervezgetni és meghallgatni a fellépők muzsikáját az oldalon.  

Csak egy kérdés maradt bennem, ha már Rick Astley fellép a fesztiválon, a magyar hasonmása, a smooth jazzt játszó és nemrég kilemezt megjelentető gitáros, Dimák Patrik miért nem került be előzenekarnak? :-)

 

Fotó: Irk Réka

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
23
Dátum : 2024. márc. 23.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005