fbpx

Berobban Szőke Nikoletta új zenekara csütörtökön

2023. március 31.

Az egyik legszebb hangú jazzénekesnő, Szőke Nikoletta az Opus Jazz Clubban debütál friss csapatával április 6-án este 8 órakor.

A gyönyörű alt hangú énekesnő a sikeres quartetje mellé megszervezte a kiváló és kedvelt jazz-zenészekből álló ötös fogatát, Jazzplosion néven. Mi történik, ha zenekarok vezetői kerülnek egy csapatba: Szőke Nikoletta, László Attila, Fekete-Kovács Kornél, Barcza Horváth József és Balázs Elemér? Az énekesnőt erről és még a további terveiről kérdeztem. 

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: Mikor határoztad el, hogy létrehozol egy új formációt, és miért pont ezekre a pompás zenészekre esett a választásod? Mindenkivel dolgoztál már együtt ezelőtt, ugye?
  • Szőke Nikoletta: Pár éve elkezdtem saját dalokat alkotni, nyitni a pop hangzásvilág felé, emiatt jött egy időszak, amikor jazz és pop dalok egyaránt elhangzottak a koncertjeimen. Tavaly év vége felé megfogalmazódott bennem, hogy szeretnék két különböző produkciót párhuzamosan működtetni, melyeknél ez a két stílus élesen különválik egymástól. Mindenképpen szerettem volna visszanyúlni a gyökereimhez, a jazzhez, de a hangzásvilágban is akartam változást, mivel hosszú évek óta a hagyományos zongora-bőgő-dob kísérettel énekeltem. Váltani akartam, újszerű megszólalásra vágytam. A jazz formációm mellett az eredeti quartetem is megújult, pop zenészekkel egészült ki, így azzal a formációval a popos énemet hangsúlyozom, saját magyar nyelvű dalokat játszunk, folyamatosan jönnek ki új dalok. A jazzformációnál fajsúlyos művészekben gondolkodtam, olyan embereket hívtam, akik külön-külön is egyéni színt képviselnek. Mindannyiukkal énekeltem már többször is, és mindig élmény volt számomra, nagyon inspiráltak.

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: Mindannyian vezető egyéniségek vagytok a jazzéletben, és ez szó szerint értendő, mert zenekarvezetőként működtök. Hogy fér meg ennyi dudás egy csárdában? Hogy sikerültek a próbák?
  • Szőke Nikoletta: Érdekes, hogy kívülről valóban kockázatosnak tűnhet egy ilyen helyzet, de valamiért engem ez most külön motivál, hogy itt egyforma pozíciójú emberek muzsikálnak együtt. Nyilván fontos szempont, hogy ismerjük egymást régóta és nagyon jó kapcsolatban vagyunk. Sokat számít ez, mindig azt mondom, hogy a közönségnek elképesztő radarja van arra, hogy milyen a színpadon állók között a kémia. Nálam ez kiemelten fontos, nem hiszek abban, hogy alakulni fog valaki a zenekarhoz, inkább olyanokat hívok el muzsikálni, akikkel eleve egy hullámhosszon vagyunk.
    Az az előnye a sok dudás felállásnak, hogy mindenki sikeres a maga területén, senki nem akar semmit bizonyítani a többieknek, így nagyon jó hangulatban, szeretetben telik a felkészülés, baráti légkörben próbálunk.

 

  • IR / Jazz.hu: Legfontosabb kérdés, milyen zenére számíthat a közönség az Opus Jazz Clubban? Lesz-e folytatás?
  • Szőke Nikoletta: Jazz standardek és a tagok saját szerzeményei vegyesen alkotják a műsort. A stadardek tekintetében azt elmondhatom, hogy itthon viszonylag ritkán hallható dalok kerültek be a műsorba, és természetesen újragondoltuk az eredeti változatokat. Mindenki hozott magával egy-egy saját szerzeményt is, nagyon izgalmas volt látni, hogy mennyire különbözőek a dalok, mennyire visszaadja mindenkinek a dala a saját egyéniségét.
    Ezt a zenekart egy állandó új formációnak képzeltem el, viszont arra még én sem számítottam, hogy a közösségi oldalamon a hír közzététele másnapján jön az első felkérés, azóta pedig számos további megkeresésünk jött, úgyhogy év végéig többször is láthat majd minket a közönség országszerte.

 

  • IR / Jazz.hu: Nemsokára kerek évfordulót ünnepelsz, még ha olyan nagyon fiatal is vagy. Igaz, csak 50 év felett szoktam kérdezni erről a jazzművészeket, de a mostani interjú kapcsán nem hagyhatom ki a kérdést, ott vagy-e, ahol elképzelted magad, mikor erre a szép pályára léptél?
  • Szőke Nikoletta: Úgy érzem, a helyemen vagyok emberként és művészként is. Nem élek rózsaszín felhőben, nem akarok úgy tenni, mintha minden csak úgy magától működne, és örökké mosolyogva szelfizni. Van egy mondás, hogy nem azért sikeres valaki, mert neki könnyebb volt, hanem pont azért, mert mögötte van a legtöbb legyőzött akadály. Ez abszolút igaz, de szerintem az akadályok kellenek, hogy legyen miről mesélni a dalokkal, legyen tartalom a hangok mögött. Elégedett vagyok az életemmel, ha minden továbbra is ilyen lesz a jövőben a családommal és az énekesi pályámon, nagyon boldog leszek.

 

  • IR / Jazz.hu: Vannak terveid, amik az olvasóinkat érdekelhetik és fontos lehet a szülinapod megünneplésével kapcsolatban?
  • Szőke Nikoletta: Idén a kerek 40 közeleg, májusban töltöm be. Többek között emiatt a kerek évforduló miatt is akartam a zenei projektjeimet illetően látványos változást. Egész évben azon fogok dolgozni, hogy mindkét formációmmal termékenyek legyünk.
    Készülnek folyamatosan a magyar nyelvű szerzeményeim, kettő klip már meg is jelent idén, a szülinapomra jön a harmadik dalom és év végéig sorban a többi. Az külön nagy ajándék számomra, hogy a korábbi együttműködéseim kedves barátaimmal, kollégáimmal folytatódnak, így az év során többször is fellépek a Sárik Péter Trióval, a Swing á la Djangóval és a Studio 11 zenekarral, valamint Binder Károly is felkért egy nagyon megtisztelő feladatra. Ír egy vadonatúj művet, melyet nagyszabású koncert keretén belül mutatnunk be év végén.
    Ezek az idei tervek, a Budapest Jazz Clubban pedig lesz egy “hivatalos” születésnapi koncert is május 22-én, nagy várom már.

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: Sok kislemezed jelent meg az utóbbi időben, de lesz-e nagylemez megjelenés a közeljövőben?
  • Szőke Nikoletta: Nagyon szeretnék mindkét formációmmal lemezt így a kerek évfordulóra. Dolgozunk rajta, hogy megvalósuljon.

 

Szőke Nikoletta Jazzplosion • Opus Jazz Club • 2023. április 6. • 20:00
Már csak pár hely maradt a koncertre!

 

Fotó: Tzumo Árpád

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005