fbpx

Mike Stern Band fellépése az Erkel Színházban április 13-án

2023. április 04.

Mike Stern sem tartozik azon világhírű zenészek sorába, akik még nem léptek fel magyar színpadon. Leltározás helyett elég annyit elmondani, hogy nem is olyan régen, ugyancsak a GetCloser szervezésében: 2021. október 19-én a MoMKultban élvezhettük a kortárs fúziós jazz óriásának játékát, mégpedig egy másik nagy „bölény”, a tenorszaxofonos Bill Evans társaságában.

De az említett fellépésnél sokkal nagyobb létszámú közönség örülhetett a két világsztár játékának néhány hónappal korábban, amikor is a Szt. István Bazilika előtt szabadkoncertet adó Mándoki zenekarral bűvölték el a közönséget. Annakidején mindketten játszottak Miles Davis együttesében a 80-as évek elején. Ez azért nem rossz referencia volt, meg is ismerte nevüket az egész zenei világ. Mike Stern, miközben saját zenekart alapított és sorra jelentek meg lemezei, megfordult Jaco Pastorius, Victor Wooten, David Sanborn, Richard Bona és Bob Berg formációiban, valamint a Yellowjackets, a Blood, Sweat & Tears és a Steps Ahead színeiben is remekelt.  Az 1953-ban született gitáros a kortárs fúziós zene igazi szupersztárjaként elsősorban a rock, a blues és a soul elemeit integrálta a szilárd jazz-alapokba. Éppen korából adódóan élhette meg a progresszív rocknak egyre inkább a jazz felé közeledő aranykorát.

Ezúttal rendkívül különleges együttesének élén szerepel a mosolygós gitáros. Felesége, a müncheni születésű Leni Stern énekel, a szaxofonos Bob Franceschini képviseli a fúvós szólista szerepét, a ritmustandemben pedig Chris Minh Doky basszusgitározik és az együttes másik világsztárja, Dennis Chambers dobos zárja a sort. Franceschini és Chambers, mint a Victor Wooten Trió tagjai 2018 novemberében két frenetikus koncertet adtak a MomKult színpadán!

A német származású énekesnő ugyancsak befutott gitáros és zongorista, aki a 70-es években tanult a bostoni Berklee zeneiskolában, majd New Yorkban telepedett le és 1980-ban Stern felesége lett. Ő is számtalan jazz nagysággal szerepelt hosszú karrierje során, a 80-as években pl. triójának tagjai Bill Frisell és Paul Motian voltak! Az utóbbi években rendkívül széleskörű világzenei tevékenysége révén vált ismertté.

A New Yorkban született olasz-amerikai szaxofonos /fuvolista, Bob Franceschini egyaránt befutott a jazz-rock és a minőségi popzene területén. Elég azt elmondani róla, hogy Mike Stern és Dennis Chambers formációiban éppúgy szerepelt, mint Victor Wooten, Paul Simon vagy Celine Dion társaságában.

 A dán és vietnámi felmenőktől származó Chris Minh Doky, az együttes legfiatalabb tagja, a basszus nagymestere mind bőgőn, mind pedig basszusgitáron. Mértékadó vélemények szerint ő az, akinek művészetében a skandináv tradíciók és az amerikai játékmód egyaránt tetten érhető. A gitárművészek kedvenc kísérője John Scofieldtől Bireli Lagrene-ig, Mike Stern-nel való kapcsolata pedig már több mint harminc évre nyúlik vissza. 

A fekete amerikai dobos, Dennis Chambers pályája igazi csodagyerekként indult, hiszen – bármilyen hihetetlen is – hatévesen már profiként szerepelt. Soha sem tanult intézményes formában. Ő is azokban a körökben kamatoztatta tudását, amelyeket korábban felsoroltunk. Partnereinek listája egy „Ki kicsoda a jazzben” kötet lehetne.

Nagy várakozással tekintünk az igazi szupergrupp fellépése elé az Erkel Színháznak a jazz legnagyobbjait látott falai között!

 

Fotó: Get Closer

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005