fbpx

15 éves a BJC – interjú Bóna Lászlóval

2023. január 05.

Idén 15 éves a Budapest Jazz Club, amit egy hatalmas bulival ünnepelnek meg szombaton. Persze az emeletes torta sem maradhat el!

Bóna László és Susszer Zoltán a főnökök Budapest vezető jazzklubjában.
A kezdetekről és a jövőről Bóna Lászlót kérdezem, de a műsorpolitika sem maradt ki az interjúból. Szombaton pedig várnak mindenkit a koncertekre.

  • Irk Réka / Jazz.hu: Miért alapítottatok 15 évvel ezelőtt jazzklubot? Mik voltak a motivációs tényezők ebben?
  • Bóna László: A motiváció akkor még igen egyszerű volt, Susszer Zoltán, Sár Csaba és jómagam egyaránt kötődtünk a műfajhoz. 2007-ben adódott a lehetőség - akkor még a Kossuth Klubban - hogy elindítsuk a klubot. Persze ez nem kevés munkával, energia- és anyagi befektetéssel járt, de az idő, így tizenöt év távlatából talán már szerénytelenség nélkül mondhatom, minket igazolt.

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: Volt valami konkrét műsorpolitikai elképzelésetek az elején, például, hogy a jazz melyik válfajára koncentráljatok?
  • Bóna László: Ezt leginkább a saját szájízünk, valamint legalább ilyen mértékben a hazai előadói paletta és az akkori vendégkör ízlése alakította ki. Mindez persze valamelyest formálódott az elmúlt másfél évtizedben, de nagyon sok olyan előadó és formáció van, akik már a kezdetek óta rendszeres fellépők a BJC-ben. Van néhány olyan stílus, ami kevésbé jellemző ránk, például a smooth jazz vagy a free, de az ilyen jellegű produkciók elől sem zárkózunk el mereven, azonban szerencsére olyan sok mainstream, be-bop, vokális, bigband stb. zenekar létezik, hogy bőven tudunk a számunkra is szimpatikus stílust képviselő produkciók közül válogatni. Sőt, még így is állandó nehézséget jelent, hogy nincs több nap egy hónapban, pedig jellemzően a hét minden napján nyitva vagyunk, és a Jam Session-ökkel együtt van, hogy heti tizenegy koncerttel várjuk a nagyérdeműt.

 

  • IR / Jazz.hu: 15 év alatt mit sikerült megvalósítanotok abból, amit anno megálmodtatok?
  • BL: Sokkal többet, mint amit eredetileg megálmodtunk. Az azonban biztos, hogy már a nyitáskor a terveink között szerepeltek a legnagyobb amerikai "nagyágyúk" felléptetései, és ebből jó néhány megvalósult. Számomra az i-re a pontot személyes kedvencem, John Scofield [1], [2] koncertje tette, aki már kétszer is szerepelt nálunk, mondanom sem kell teljes telt ház előtt. Az első amerikai fellépőnk koncertjére ugyanez akkor még nem volt igaz, a 2008-as Dave Douglas Quintettel hatalmasat buktunk, de aztán fokozatosan fejlődött a klub és a sorozat ismertsége, és 2011-től hatvannál is több világsztárt hívtunk el. A lista pedig impozáns: szerepelt nálunk a legendás, de már azóta sajnos elhunyt Lee Konitz és Benny Golson, a gitárosok közül a már említett John Scofield és Mike Stern, a fantasztikus hangú Kurt Elling és a közönségkedvenc Stacey Kent, valamint Bebel Gilberto, míg a legnagyobb kaliberű szaxofonosok képviseletében Joe Lovano, Joshua Redman, Mark Turner és Kenny Garrett, a trombitások között pedig Nicholas Payton és Terence Blanchard, csak a legismertebb néhány nevet kiragadva az impozáns listából.

 

  • IR / Jazz.hu: Miért költöztetek át a Múzeum utcából a Hollán Ernő utcába?
  • BL: Egész egyszerűen kinőttük. Azt az épületet, illetve annak koncerttermét csak az esti sávban volt jogosultságunk használni. A beállások, rendezvények, később pedig a mai napig tartó zenei oktatási intézményekkel (LFZE, Bartók konzi stb.) való együttműködésünk miatt ez az állapot már nagyon kényelmetlenné vált, ráadásul a legtöbb koncertre már a közönség se fért be kényelmesen a koncertterembe.

 

  • IR / Jazz.hu: Mennyi ideig tartott a klub átmozgatása?
  • BL: Nagyjából egy teljes nyarat vett igénybe. Az "átmozgatás" persze nem csak fizikai jellegű költözést jelentett, sok mindenben meg kellett újulnunk.

 

  • IR / Jazz.hu: Manapság nem könnyű színtiszta jazzklubot fenntartani. Kényszerültök kompromisszumra ilyen szempontból?
  • BL: Szerencsére nem. Ahogy említettem, rengeteg színvonalas jazzformáció működik itthon, akikkel sikerül a közönség igényeihez igazítva színes programot összeállítanunk hónapról hónapra. Ezek mellett helyet kap havi 1-2 alkalommal egy-egy színházi jellegű produkció és gyerekprogram is. Előbbi esetben azért fogalmaztam így, mert ezek többségében is megjelenik valamilyen módon az élőzene vagy épp konkrétan a jazz.

 

  • IR / Jazz.hu: Miben szeretnétek változtatni a jövőben?
  • BL: Szeretnénk, ha minél inkább meg tudnánk fiatalítani a műfajt, tehát minél több olyan koncertet tudnánk megvalósítani, ahol a fellépők és a közönség is a fiatalabb generációt képviselik. Ez azért is fontos, hogy a harmincadik születésnapunkon is ugyanolyan számban legyenek jelen zenekarok

 

  • IR / Jazz.hu: Hogyan látjátok a jövőt, a rezsiválság eléri a klubot? Meddig tudtok nyújtózkodni?
  • BL: Noha emelnünk kellett a jegyárakon, hiszen a rezsi emelkedés miatt jelentősen nőttek a terheink, igyekeztük ezt a legkisebb mértékben eszközölni. A jövőt ugyanúgy látjuk, mint a Covid alatt, vagy akár az azt megelőző kihívások, nehézségek alkalmával - merthogy ilyenből akadt azért bőven a korábbi években - azon dolgozunk minden erőnkkel, hogy működjünk, és továbbra is tartani tudjuk azt a különleges státuszt, ami
    Magyarországon a valaha volt leghosszabb ideig folyamatosan működő jazzklubként jellemez minket.

 

  • IR / Jazz.hu: Kaptatok elég támogatást a jövő évre?
  • BL: Mind a fővárosi, mind az egyéb források jelentősen csökkentek, sőt, némelyek teljesen elapadtak az elmúlt évben. Tisztában vagyunk vele, hogy ez nem csak minket érint, azonban jelenleg ilyen irányból - például a közszolgáltatási tevékenységeinket górcső alá véve - sajnos egész nyugodtan állíthatom, hogy nagyon alulfinanszírozottak, "alultámogatottak" vagyunk.

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: Kis személyes kérdés, amit Pallai Péter forszírozott :-) : Mennyire van elegetek a Harmónia Jazzműhelyből és az általuk képviselt irányzatból?
  • Bóna László: Legkevésbé sem, sőt! Az egyik legrégebbi és legkedvesebb partnerünknek tekintjük a Harmónia Jazzműhelyt, és épp minap beszéltünk róla Keleti Kristóf kollégámmal, hogy a koncertek stílusát, illetve ilyen megközelítésben nézve a Harmónia Jazzműhely arculatát egységesnek, a klub programjába illeszkedőnek tartjuk.

 

Január 7-én, 20 órakor fiatal tehetségekkel indul az ünnepi műsor.
A László Attila vezette Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem big bandje adja meg az este zamatát.

Utánuk a fiatal koruk ellenére nevet szerző egyéniségek koncertjeire várják a közönséget.
Hodek Áron basszusgitáros triója fiatalos, fúziós zenével köszönti az egybegyűlteket, majd Oláh Kálmán Jr. szaxofonos kvartettje igazi, energiában gazdag mainstream jazzel teszi fel a koronát a 15 éves BJC ünnepi műsorára.

 

Minden koncert ingyenesen meghallgatható! Aki ülőhelyet szeretne, 19 órás érkezést javasolunk.

B O L D O G    S Z Ü L E T É S N A P O T    B U D A P E S T   J A Z Z   C L U B !

 

Egy kis visszatekintő a tavalyi ünnepre Somogyvári Péter tollából: ★14 ÉVES A BUDAPEST JAZZ CLUB★

 

 

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005