fbpx

Jazzfolk az MZH-ban - Interjú Tálas Áronnal

2022. szeptember 21.

Tálas Áront választották a legjobb jazz-zongoristának és egyben jazz-billentyűsnek is a MagyaJazz olvasói a többezer szavazatos megmérettetésen. A héten, pénteken a Magyar Zene Házában készül különleges fellépésre.

Áron legutóbbi két lemeze saját bevallása szerint nem jazz volt, viszont annál érdekesebb, mert az egyiken („Beats from my Heart”) saját maga játszott minden megszólaló hangszeren, a másik pedig egy szólózongora-„daloskönyv”.  

Pénteken ismét egy másik oldaláról mutatkozik be, visszatér a triójához, a népzene és jazz fúziójára kerül sor a Liget új épületében.

Tálas Áron 2020-ben nyert felvételt a Focusyear programba Svájcba, ahol bizonyára fontos hatással lehettek életére tanárai, Lionel Loueke, Kurt Rosenwinkel, Jorge Rossy, hogy csak néhány világsztárt említsünk.

A pénteki koncertről kérdeztem, és az eddig eltelt hónapok élményeiről.

  • Irk Réka/Jazz.hu: Ugye jól gondolom, hogy számodra nem újdonság a népzene feldolgozása, főleg, hogy Borbély Mihály műhelyének állandó zongoristája, időnként dobosa vagy?
  • Tálas Áron: A Misivel töltött idő többször is ráébresztett arra, mennyire fontos a „saját hang” kialakítása, formálása, ami alapból egy trükkös dolog, mert erőltetni nem lehet, ugyanakkor mégis lehet vele valamilyen szinten tudatosan foglalkozni. Már konzis éveim alatt kacérkodtam népdalok újraharmonizálásával, de mostanra talán mondhatom, hogy a saját zenei világom szerves részévé váltak bizonyos népzenében, vagy Bartók, illetve Kodály-féle népdal-átiratban használt zenei megoldások, anélkül, hogy feltétlenül tudomásom lenne róla.

 

  • Irk Réka/Jazz.hu: Már régóta szerettél volna népdalfeldolgozásokban elmélyedni? Tehát a tyúk volt előbb vagy a tojás, a meghívás érkezett először vagy már volt egy anyagod, ami most végre színpadra kerül?
  • Tálas Áron: Már évek óta szerettem volna, hogy a trióval Ágival és Beával kiegészülve adjunk koncertet, és hála a Magyar Zene Házának, most ez megvalósul. Adta magát, hogy népdalokat dolgozzak fel, és ez az anyag egészen friss, hiszen közösen beszéltük meg a repertoárt. Egyébként a népdalfeldolgozásoknál ördögi dolog tud lenni, ha az ember rástresszel, hogy minden oldalnak „meg kell felelni”, de a legfontosabb szempont egy-egy feldolgozásnál az volt, hogy őszintén higgyek benne, hogy működik, és hatással legyen rám. (legalább egy ideig :) )

 

  • IR/Jazz.hu: Az énekesnők, Szalóki Ági és Palya Bea a magyar népdalkincs ápolói, továbbadói. Nem először lépsz fel velük, még ha a trióddal ilyen formációban még soha nem hallhattunk. Miért rájuk esett a választásod?
  • TÁ: Először is mindkettejüket nagyon szeretem, mindketten rendkívül nyitottak zeneileg amellett, hogy kivételesen jó énekesek. Ági egyik zenekarában jelenleg is zongorázom, Bea zenekarában pedig többször helyettesítettem dobon.

 

  • IR/Jazz.hu: Ha elárulhatod, a koncerten a két énekesnő végig jelen lesz vagy trióban is fogtok sokat muzsikálni pénteken?
  • TÁ: A koncert első felében a 2020-ban megújult trióval - Barcza Horváth József és Gyárfás Attila után Ifj. Tóth István és Csízi László lett a ritmusszekció – játszunk egy-két régi, de leginkább új szerzeményeimet, ez a rész kvázi lemezbemutatóként is felfogható, hiszen még idén stúdióba vonulunk az új anyaggal.

 

  • IR/Jazz.hu: Lesz ebből a pénteki koncertanyagból lemez?
  • TÁ: Mint fentebb említettem, az új triólemezt még idén rögzítjük. A népdalfeldolgozások közben persze megfordult a fejemben, hogy lemezt kellene ebből is csinálni, de ha lesz is, leghamarabb jövő évben lesz esedékes.

 

  • IR/Jazz.hu: Ebben az évben saját trióddal kicsit kevesebbet zenéltél, úgy érzem. Milyen fontosabb projektjeid voltak idén és mire készülsz év végéig még?
  • TÁ: Így van, az év első felében a „Beats From My Heart” zenekarommal turnéztunk, és a „Blue Enough” idén januárban megjelent zongoraszólólemezemet még nem is volt alkalmam a közönségnek élőben bemutatni, így néhány szólókoncertet mindenképp szeretnék majd adni azzal az anyaggal is. Emellett persze rengeteg tervem van, például még tavaly írtunk egy kislemeznyi anyagot egy svájci gitáros-énekessel - az inkább egy indie-pop-os anyag - azt is szeretném jövőre megjelentetni és még kapásból 2-3 dolog eszembe jutott, amit inkább még meg sem említek. :)
    Egy nagyobb volumenű digitális jazz-zongora oktatóanyagon is elkezdtem dolgozni, ami alapból egy teljes embert kíván(na). A terveim tényleges megvalósításához viszont meg kell hoznom egy olyan döntést, hogy kevesebbet koncertezek a jövőben...

 

Tálas Áron Trió & Palya Bea, Szalóki Ági
2022. szeptember 23.  •  19:30  •  Magyar Zene Háza

 

 

Fotó: Tálas Áron, Magyar Zene Háza

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
23
Dátum : 2024. márc. 23.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005