fbpx

Interjú a lemezbemutatóra készülő Cseh Péterrel

2023. február 07.

Interjú a lemezbemutatóra készülő Cseh Péterrel, aki pár éve diplomázott a Zeneakadémia Jazz Tanszékén, pár hónapja pedig már a Bartók konzi jazzgitár tanára.

Cseh Péter az Opus Jazz Clubban mutatja be első fizikai formátumban is megjelent lemezét február 9-én este.

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: Pár éve már jelent meg lemezed, de azt csak Youtube-on lehet meghallgatni. Kik voltak akkor a partnereid a lemezen?
  • Cseh Péter: Azt az anyagot a quintetemmel készítettük, amiben partenereim Richter Ambrus (dobok), Miskolczi Márk (bőgő), Farkas Zsolt (zongora) és Mester Dániel (szaxofon) voltak. In Between címmel jelent meg, a szokásos digitális zenei szolgáltatóknál elérhető.

 

  • IR / Jazz.hu: A Plains to See című lemezeden Gyányi Marcell és Richter Ambrus a ritmusszekció motorja. Mióta játszol velük együtt? Miért pont a síkságokat akarod bemutatni?
  • CsP: Richter Ambrussal nagyjából öt éve ismerkedtünk meg és a saját zenekaraimban a kezdetektől ő dobolt. Gyányi Marcit is már viszonylag régóta ismerem, korábban játszottunk néhányszor együtt és egy éve csatlakozott a zenekarhoz. Nagyon élvezem a Ambrussal és Marcival a közös játékot.
    A lemez anyaga nem kimondottan valamilyen tematikus koncepció alapján állt össze, sokféle zenei és egyéb inspiráció formálta a dalokat, így a cím sem szükségszerűen vonatkoztatható minden dalra. Az angol plain to see kifejezésből indultam el, ami annyit jelent, hogy valami világosan látható, egyértelmű. Az egyik számnak a címe Plain to Sea, ami kiejtve ugyanaz, de azt jelenti, hogy síkságtól (a) tengerig, ami a dal sivatagos, vonulós, karavánt idéző hangulatát hivatott kifejezni. A lemez címe pedig Plains to See, azaz megnézendő, felfedezendő síkok/síkságok, reményeim szerint minden dal egy kicsit másfajta zenei, érzelmi terepet vázol fel, amit a hallgató bejárhat és felderíthet.

  • IR / Jazz.hu: Nem láttam a lemezt még, a zenemegosztókon trióként lehet megtalálni a zenédet. Pluszban feltöltött tagokok sem szerepelnek. Viszont hallható, hogy egy szaxofon is szól néhány számban. Ki játszik? Miért őt választottad vendégnek?
  • CsP: Sajnos a streaming platformokon valóban elenyésző mennyiségű információhoz jut az ember egy-egy albummal kapcsolatban, hiába adja meg azokat az előadó.
    Egy fizikai kiadvány egyik fő vonzereje szerintem pont ebben van, a befogadó képes az album, mint komplex művészeti alkotás létrehozóihoz egy kicsit közelebb kerülni.
    Egyébként a digitális és fizikai lemezen kívül egy harmadik formátumban is megjelent négy dal, méghozzá live session videók formájában. Ezeket Vargha Máté és Kiss Marcell készítette.
    https://youtube.com/playlist?list=PLUm6yCbBbMXy5avaMbZyGWsfskCKEVPfl
    A lemezen két számban közreműködik Ávéd János. Janit fantasztikus zenésznek tartom, aki képes gyakorlatilag bármilyen zenei folyamatba becsatlakozni úgy, hogy tökéletesen hozzáidomul, ugyanakkor előreviszi és formálja is azt. A „Current / Old” című dalban továbbá vonós szólamokat is írtam, amit Haraszti Violetta és Dósa Csenge hegedűn, illetve Bali Gabriella csellón játszottak. 

  • IR / Jazz.hu: Milyen élmények hatására írtad a dalokat? A „When Patrick Meets Charlie” cím kire vonatkozik?
  • CsP: Ahogy említettem, sokféle hatás és inspiráció kavarog bennem és egyik-másik dalban általában előtérbe kerül ez valamelyike. A „When Patrick Meets Charlie” cím a Beyond the Missouri Sky nevű gyönyörű Pat Metheny-Charlie Haden duólemez hangulatára utal, de vannak a dalok között Thelonious Monk, John Scofield, Bill Frisell vagy Brad Mehldau Highway Rider lemeze által inspirált darabok is. De van olyan dal is, amit a kislányom inspirált.

 

  • IR / Jazz.hu: Rendkívül jó gitár improvizációkat hallhatunk végig a lemezen. Különböző stílusban játszol, változatos a repertoár. Több gitár is előkerül? 
  • CsP: Köszönöm szépen. Igen, több dalban akusztikus gitáron játszottam és az elektromos gitáron is több különböző hangkaraktert kerestem (és keresek továbbra is).

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: Térjünk rá a csütörtöki koncertedre. A lemez anyagát fogjátok gondolom eljátszani az Opus Jazz Clubban. Egyben vagy a második részben a régi lemezről hallgathat a közönség dalokat? 
  • Cseh Péter: Az a tervem, hogy a lemezt teljes egészében eljátsszuk, valamint néhány régebbi dalomat is beillesztjük a műsorba. Nagy öröm, hogy Ávéd János is csatlakozik hozzánk ezen az estén és a műsor nagyobbik részében ő is szerepelni fog.

 

A lemez a helyszínen megvásárolható, sőt dedikálni is fogják a koncert után.

 

 

Fotó: Opus

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005