fbpx

Djabe online november 29-én - interjú Égerházi Attilával

2020. november 28.

A négy éve megújult Djabe leginkább a world music és jazz határmezsgyéjén zenél. A 25 éves zenekar idén két lemezt is megjelentetett és több online koncertre készül.

Az első lemez, ami tavasszal jelent meg, az a Djabe – Live in Edmonton, a kanadai Edmonton International Jazz Fesztiválon került felvételre.
A második lemez ősszel jelent meg, Djabe: The Magic Stag (Csodaszarvas) címmel, ami Angliában készült. Aki meghallgatta ezeket a 2020-ban megjelent lemezeket, azoknak nem kellett csalódniuk, a Djabe-hangzás megmaradt.
A zenekar vezetőjét, Égerházi Attilát kérdezem a két lemezről, a nemsokára online térben látható koncertekről és a jövő évről.

 • MagyarJazz: Kérlek, először mesélj a lemezekről. Mikor döntöttétek el, hogy a Live in Edmonton lemezt felveszitek a koncertkörutatokon? Miért pont a kanadai helyszínre esett a választás?
 • Égerházi Attila: A Flow albumunkkal két észak-amerikai turnénk is volt. Az első 2018 év végén, a másik 2019 júniusában, amikor már megkezdődött a nagy észak-amerikai jazz fesztiválok szezonja. Nagyon okosan koncentrálják időben az USA-ban és Kanadában a jazz fesztiválokat, így egy tengerentúli zenekar egymás után akár 8-10 eseményen is fel tud lépni. Mi a turnét előbb önálló koncertekkel kezdtük. Először a patinás An die Musik live klubban léptünk fel Baltimore-ban, majd Washington DC-ben a Kennedy Centerben adtunk teltházas koncertet, melynek a rangja a Müpának felel meg az Amerikai Egyesült Államokban. Egy atlantai fellépés után megérkeztünk a Rochester International Jazz Fesztiválra, ahol már nyolcadik alkalommal léphetett fel a Djabe. Ez a rendezvény húsz év alatt a világ egyik legnagyobb jazz fesztiválja lett. 10 nap alatt közel ezer zenész 12 színpadon 200.000 látogatónak szokott zenélni.
  New York után Alberta fővárosa Edmonton következett. Itt is harmadjára léptünk fel, és két egymás utáni teltházas koncertet adtunk a helyi jazzélet fellegvárának számító Yardbirds Suite színpadán. Sok visszatérő néző volt, és a zenekar is csúcsformában játszott. Fantasztikus hangulata volt a koncertnek.
  A koncertlemezek rögzítését általában előre eltervezzük, de itt más történt. A helyi technika lehetővé tette, és a technikusunk élt is vele, és soksávosan rögzítette a két koncertet. Mindjárt a buli után megjegyeztük, hogy ez a jelenlegi zenekar talán legjobb koncertje volt. Kisfaludy Gábor hangmérnökünk pedig mosolyogva közölte, na ez remek, én meg felvettem.
  Így aztán itthon kikevertük az anyagot. A dupla CD változaton rajta van a két teljes koncert, a dupla LP-re csak 15 perccel rövidebb változat fért fel. Ha Amerikában dupla koncertünk van egy nap, mindig két különböző műsort játszunk, hiszen sokan szoktak maradni az első koncert nézői közül a másodikra is.

 • MagyarJazz: Ezen a lemezen közreműködnek: Barabás Tamás - basszusgitár; Égerházi Attila - gitár, ütőhangszerek, ének; Kaszás Péter - dobok, ének; Koós-Hutás Áron - trombita, szárnykürt; Nagy János - billentyűs hangszerek. Kik a zeneszerzők? Mi alapján állítottátok össze a koncert műsorát?
 • Égerházi Attila: A műsor gerincét a 2018-as Flow című albumunk jelentette, melyet olyan számokkal egészítettünk ki a zenekar 25 éves repertoárjából, amelyek jól működnek koncertváltozatban. Ilyen pl. a „Clouds Dance”, „Lava Lamp”, „Distant Dance” és a „Butterfly”. És természetesen a rendkívül népszerű angklung improvizáció sem maradhatott ki, edmontoni segítséggel.
  A szerzemények nagy részét Barabás Tamás komponálta, egy kisebb részét pedig közösen, és volt saját kompozícióm is a set listen.

 

 • MagyarJazz: Mielőtt rátérünk a másik lemezre, mondj néhány szót a vinyl lemezekről. Miért tartod fontosnak, hogy így is elérhetőek legyenek az új albumaitok?
 • Égerházi Attila: A vinyl lemezek, számomra mindig is magát az albumot jelentették. Egy kb. 20 éves időszakra előtérbe kerültek a CD-k, de mostanra a vinyl ismét átvette a vezető szerepet. Nagyon örültünk, kb. 10 éve hogy visszajött a formátum. Számunkra az LP az album, aminek van CD és DVD változata is. Fontos azt is megjegyezni, hogy az analóg hanghordozók nem csak kellemesebbek a fülnek, hanem, ha megfelelő forrásból történik a lemezvágás, azaz analóg maszterről, vagy a CD-nél nagyobb felbontású digitálisról, a lemezek hangminősége sokkal jobb is a CD lemezekénél. Ehhez azonban gondos munkára van szükség a felvétel készítésétől a keverésen át a vágásig és a nyomásig. 2012 óta ebben nagy tapasztalatra tettünk szert, a Djabe lemezek legendásan jól szólnak, nagyon sokan ezzel tesztelik a berendezéseik hangját, minőségét. Ezekre az eredményekre alapozva hoztam létre a Quality Vinyl Projects vállalkozást, ami védjegy is egyben. A Djabe lemezeken kívül mások albumait is gondozzuk a teljes megvalósítási folyamatot felügyelve (www.qvp.hu). Nálunk jelent meg pl. Tzumó Árpád Solati Music zenekarának Debut című albuma és a Mezzoforte: Suprise, surprise című ikonikus felvétele a „Garden Party”-val.
  A hanglemezeknél számomra nagyon fontos pluszt jelent a nagyméretű borító, melynek nézegetése és olvasgatása is hozzá tartozik a zenehallgatás élményéhez.

 

 • MagyarJazz: 2020 őszén megjelent még egy Djabe album, ami a The Magic Stag nevet kapta. Ezen Steve Hackett is játszik, ahogy azt már megszoktuk több albumon. Miért pont a Csodaszarvas nevet adtátok ennek az albumnak, a mondavilágra építettétek a számokat? Hogyan épül fel a lemez? Úgy tudom, édesapád, Égerházi Imre festőművész tiszteletére született ez az album.
 • Égerházi Attila: A most szeptemberben megjelent lemezre szerettünk volna énekes kompozíciót, azaz dalt is feltenni, hiszen dobosunk Kaszás Péter kiválóan énekel. Barabás Tamás basszusgitárosunk írt is egy dalt, amit elküldtünk Steve Hackettnek és feleségének Jo-nak, hogy írjanak rá szöveget. Legnagyobb meglepetésünkre a magyar Csodaszarvas legenda alapján írták meg a szöveget. Azt is elmondták, hogy édesapám nagyméretű pannóját nézegették közben, aminek a címe Magyar mondák és legendák, melyben a Csodaszarvas az egyik központi elem. Úgy éreztük, hogy a szöveg erősebb lett, mint a zene, ezért Tamás új zenét komponált hozzá, magyaros és keleti folk motívumokat is bele szőtt a dalba. Született egy remek bevezető is a „The Beginnings Of Legends”. A Csodaszarvas kompozícióhoz egyből hozzá kapcsoltuk Égerházi Imre Csodaszarvas festményét, és Tamás javaslatára a 2003-as Táncolnak a kazlak albumunkhoz hasonlóan, itt is az egy festmény - egy kompozíció, szerkesztési elvet követtük. A zenében viszont több személyes hatás, életesemény jelenik meg, mint a Kazlak esetében. Ettől sokkal bensőségesebbnek érzem ezt a lemezt. A Csodaszarvas legenda a többi kompozícióban nem tér vissza, a kapocs inkább Égerházi Imre festményein keresztül valósul meg, valamint Tamás zeneszerzői koncepciójában.

 • MagyarJazz: Az albumon az állandó tagok mellett, akik a tavaszi lemezen is szerepelnek, vannak vendégművészek is: Steve Hackett – gitár, mesélő; Rob Townsend – szaxofon; Malik Mansurov – tar; Muck Ferenc – szaxofon; Szabó László – szitár, gitár; Karvaly Tibor – hegedű; Kovács Sára – furulya; Kozma Éva – koboz. Steve Hackett mesél, gitározik és zeneszerzője, szövegírója is volt néhány számnak. Rajta kívül még kik az album zeneszerzői?
 • Égerházi Attila: Az LP változat 12 kompozíciójából 9-nek Barabás Tamás a zeneszerzője, van egy közös számunk is, a „Rising Horizon”, és egy saját szerzeményem az „Uncertain Time”. A 12. kompozíciót a lányom Sára ötletéből dolgoztuk ki Steve-vel, Tamással, Petivel és Tiborral. Egyébként Tamás lánya Kitti az ötletadója a „Two Little Snowflakes” című számnak.
  Szövegíróként Steve Hackett, Jo Hackett és Pély Barna szerepelnek a lemezen.
  A vendégművészek, ha nem is tekinthetők szerzőnek, de karakteres játékuk sokat hozzáad az album végső hangzásához.

 

 • MagyarJazz: Egész érdekes zeneszerszámok, hangszerek is megszólalnak a lemezen. Melyiket miért választottad?
 • Égerházi Attila: „A True Hope” végén egy fantasztikus hangszer, az Ocean Drum szól, amivel a tenger hangját lehet imitálni. Nagyon inspiráló ez a hangszer. Malik Mansurov tar játéka mindig is lenyűgözött bennünket, most is nagyon jól illett a koncepcióba. Olyan a hangja, mintha egy ősi gitárt hallanánk. Tamás a The Beginnings Of Legends”-ben megszólaltat kobozt, furulyát, dorombot. Nagyon jól illeszkednek a témához. És persze rengeteg ütőhangszer felbukkan, mint minden Djabe lemezen.

 • MagyarJazz: Ennek az albumnak a lemezbemutató koncertje épp vasárnap (november 29-én) lett volna. Kénytelenek vagytok elhalasztani a lemezbemutató koncerteket az újabb kormányrendelet miatt. Mivel készültök a vasárnapi online koncertre, amit a Budapest Jazz Club közvetít a Facebook oldalán?
 • Égerházi Attila: Először le akartuk mondani a stream koncertet, mert úgy éreztük, hogy nem egy ilyen módon szeretnénk bemutatni ezt a jelentős új anyagot. Bóna Laci viszont meggyőzött, hogy azért adjunk koncertet, ha nem is az új lemezt, hanem valami más műsort. Így a BJC-ben november 29-én vasárnap 18 órától az eddig 25 éves karrierünk legjelentősebb darabjai közül válogattuk össze a kb. 70 perces koncert anyagát, ügyelve arra, hogy a teljes 25 évet átfogjuk. https://www.facebook.com/BudapestJazzClub/

 

 • MagyarJazz: Mikor várható szerinted, hogy be tudjátok pótolni az elmaradó lemezbemutatókat?
 • Égerházi Attila: Ez inkább virológiai kérdés, sajnos a pandémia vége még megjósolhatatlan.
  A Csodaszarvas koncerteket akkor fogjuk újra beütemezni, ha már biztosat lehet tudni, és nem kell újra lemondani. Most augusztusban lett volna egy közép-európai turné Steve Hackettel, mely 2021 augusztusára el lett halasztva. Bízunk benne, hogy ez meg fog történni.

 

 • MagyarJazz: A Magic Stag lemezre elég időtök jutott a karantén alatt. Hogyan töltöttétek különben ezt az időszakot?
 • Égerházi Attila: Akinek volt lehetősége, az dolgozott, tanított, felvételeket készített és pihent. Várta, hogy vége legyen. Nyáron kicsit kimozdulhattunk, voltak koncertek, de a nyári svájci, osztrák, olasz, cseh és magyar koncertjeink zömét törölni kellett.

 

 • MagyarJazz: Milyen online koncertekre készültök még idén?
 • Égerházi Attila: Az eSzinházzal kötöttünk egy megállapodást és az elmúlt 25 évben gyártott kiváló koncertfilmjeinket folyamatosan bemutatjuk az oldalukon. Próbálunk online megoldásokkal szolgálni rajongóink számára.
  Első online Premierünk az eSzinházban december 5-én este fél nyolctól lesz. A Müpában 2015-ben felvett Forward Live koncert lesz látható, ahol a Djabén kívül Malik Mansurov és a Miskolci Szimfonikus Zenekar is fellépett. https://eszinhaz.hu/koncertek/djabe-202011201900?fbclid=IwAR3HRSTZosOwFunvo5YZ3FDI5wDWNahuWO6GRjKCeDGyg98VKNWUaqh9ato
  Az NKA támogatásával készítettünk egy közönség nélküli koncertvideót a Columbus hajón.

 

Fotó: Irk Réka