fbpx

Oscar Petersonról film készül – interjú Botos Robival

2021. március 29.

Botos Robi 1998-ban költözött Kanadába 21 évesen, ahol óriási karriert futott be. Többek közt 2004-ben a Montreux International Jazz Fesztiválon lett győztes, majd 2016-ban a legjobb jazz albumért ítélték oda neki a JUNO-díjat.

A montreux-i verseny győzelmének a fődíja az volt, hogy következő évben egy híresség előtt játszhat. Botos Robi Oscar Peterson előtt tehette ezt, aki felkarolta őt, mentora lett, sőt még a lánya zongoratanárának is felkérte. Mindez még Robi 20-as éveiben történt. A multiinstrumentalista melodikán, dobon is játszik, mint egyik testvére, de zeneszerzőként is a legkiválóbbak között jegyzik, sőt filmzenéket is ír. Olyan egyéni stílusa van, amivel nem engedi el hallgatóit, bűvkörébe vonja a közönségét. A jazzben, de a fúziós jazzben is remekeket alkot.

Mostanában egyre több film készül szerencsére nagy jazz-zenészek életútjáról, mégpedig izgalmas képi megoldásokkal, félig dokumentumfilm, félig mozifilm megvalósítással.

Botos Robi mint zeneszerző, mint szereplő és mint producer is közreműködött Oscar Peterson életútjáról készült dokumentumfilmben, amit még nem láthatott a nagyközönség. A filmről, a kanadai életről kérdezem.

 

 • MagyarJazz: Gratulálok a filmhez, amiből még csak részleteket láthatott a közönség. Mennyire érzed magadhoz közel a zongoraművészt?
 • Botos Robi: Azt tudnám mondani, hogy a Peterson Család barátja lettem, a zenén keresztül.

 

 • MagyarJazz: Mondtad, hogy most egy rövidfilm fog megjelenni a művészről, de már dolgoztok a hosszú változaton. Miért készült egy rövidebb változat is? Mi fog megjelenni az életéből a rövidebb és mi a hosszabb variációban?
 • Botos Robi: A 2 project különálló. Az egyik az egy CBC rádió (Historica Canada) által készített rövidfilm, a másik pedig még egy mindig készülő teljes hosszúságú dokumentumfilm, amit Barry Avrich rendez, aki egy híres filmrendező. Általában olyanok producerelik filmjeit, mint Howie Mandel és Ellen DeGeneres. Interjú tervben van Herbie Hancockkal, Quincy Jones-szal és más zenészekkel.

 • MagyarJazz: Fontos volt számodra, hogy készüljön film Petersonról? Milyen munkáid voltak és vannak a két filmmel?
 • Botos Robi: Mind a két film zenéjét én írtam és játszottam. Többek között zongorán és dobon is. Ezen kívül a zenei részét producerlem is.

 • MagyarJazz: Mikor kerül moziba a két film? Egyáltalán moziba fog kerülni vagy egyéb streaming szolgáltatóhoz?
 • Botos Robi: Sajnos, annál többet nehéz mondani, hogy ebben az évben valószínűleg minden nagyobb szolgáltatón keresztül látható lesz. Az eddigi Barry Avrich filmek a Netlfixen keresztül is megjelentek.

 

 • MagyarJazz: Anno egy roppant kreatív osztályban tanultál Budapesten, pl. Tzumoval, Révész Ricsivel. Azt vallod, hogy jazz-zenészként legjobb, ha olyan emberekkel játszol, akiktől közben tanulhatsz. Kérlek, szerénység nélkül mondd el, kikkel volt alkalmad együtt zenélni.
 • Botos Robi: OK :) valamennyi: Al Jarreau, Chaka Khan, Benny Golson, Branford Marsalis, Jeff „Tain” Watts,  Bob Hurst, Christian McBride, Steve Gadd, Joey Defrancesco, Charlie Watts, Darryl Jones, Tim Ries, Michael & Randy Brecker, Vinnie Colaiuta, Barry Harris (vele dobon), Kenny Barron, Ramsey Lewis, Benny Green, (Duo koncertek), Jeff Hamilton, John Clayton, Terry Lyne Carrington, Snarky Puppy, Cory Henry, Lionel Loueke, James Blood Ulmer, Marcus Belgrave, Molly Johnson.

 

 • MagyarJazz: Az elmúlt évnek a sok negatív hozadéka mellett voltak pozitív értékei is, például, hogy rendszeresen hallhattunk élőben online zongorázni. Akár otthonról egyedül, akár lezárt koncertteremből, akár utcán egyedül és formációkban. Miként telik a karantén élet Kanadában? Tanítasz?
 • Botos Robi: A tanítás lett a fontos része ennek az időszaknak. Sajnos, nem sok lehetőség maradt egyenlőre. Valamennyi film-munka és videó projectek is vannak, de nem olyan mértékben, mint előtte persze...

 • MagyarJazz: 2018-ban jelent meg hetedik lemezed, „Old Soul” címen, amellyel a magyarságod, a gyökereid előtt adózol. Ez egy fantasztikus contemporary jazz lemez, amiben megjelennek fontosabb állomásaid, roma és magyar népzenei motívumok, ráadásul kiváló zenésztársaid vannak. Ám mintha pont Magyarországra nem jutott volna el ez az album. 
 • Botos Robi: A lemezeim az A440 - Universal Music - Ropeadope kiadóknál jelentek meg. Ezek a kiadók világszerte jelen vannak, de sajnos, nem minden országban van rá ugyanolyan igény. Viszont, többek között Japánban és az USA-ban sok hír jelent meg.

 • MagyarJazz: Milyen terveid vannak erre és a jövő évre? Ha hazajönnél valamikor koncertezni, kikkel játszanál szívesen együtt? Tudsz az itteni fiatal generációról?
 • Botos Robi: Remélem Magyarországon is majd lesz lehetőségem ezeket a zenéket megjelentetni, akár élőben játszani ezekkel a fantasztikus legendákkal.
  Mindig nagyon szerettem volna Magyarországra is menni saját zenével Európai turné alatt, de sajnos eddig nem sikerült. Otthon nagyon sok zenész ismerősöm van, és persze mindig próbálunk legalább jamelni, amikor otthon vagyok. Ritkán vendégként is közreműködtem pár esetben.

 • MagyarJazz: Mik azok a zenék, amik jelenleg inspirálnak?
 • Botos Robi: Amiket még nem hallottam! :) mindig próbálok olyan zenét találni, amit még nem ismerek. Ezt arra alapozom, hogy régebben sem szerettem ugyanazokat a zenéket, amiket most, mert nem ismertem őket...aztán hatalmas inspiráció lett belőle...Viszont Jazzt - azt elég ritkán hallgatok.

 

 Fotó: Youtube

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
29