fbpx

Nemzetközi Jazznap: Oláh Krisztián nagykoncertre készül

2022. április 27.

Április 30-án idén is megünnepeljük a Nemzetközi Jazznapot sok-sok koncerttel, de az egyik kitűnik az összes közül. A Budapest Jazz Clubban Oláh Krisztián különleges estére készül sztárvendégekkel.

 

A MagyarJazz szavazásán a legjobb fiatal jazzmuzsikusnak választott Oláh Krisztián mesél a szombat esti koncertről.

  • MagyarJazz: A BJC-ben minden évben illusztris zenészek lépnek fel az International Jazz Day-en, melyet a világ majdnem minden táján megünnepelnek, így Magyarországon is. Mióta készültök erre a jeles napra?
  • Oláh Krisztián: A koncert ötlete már legalább fél évvel ezelőtt megszületett. Tavaly szeptemberben Budapesten koncertezett a TRYPL Horns, és mivel Ryan Quigley-gel többször volt alkalmam játszani, illetve rendszeresen tartjuk a kapcsolatot, meghívtam vendégnek két koncertre a Quartethez. Fantasztikusan éreztük magunkat, az alatt a néhány nap alatt született meg az ötlet, hogy a közeljövőben szeretnénk mind a heten együtt játszani, illetve lemezt is készíteni. Neki is láttunk a munkának, és a PKÜ támogatásának köszönhetően két fantasztikus angol vendéget meg is tudtunk hívni április 30-ra: Ryan Quigley trombitán, Julian Siegel pedig szaxofonon zenél majd velünk.

 

  • MagyarJazz: Nemrég jelent meg a Crescendo lemezed, és azóta heti rendszerességgel jelentetsz meg videókat, melyekben a kompozíciókról mesélsz. Melyiket emelnéd ki közülük, amelyik a Jazznapon is elhangzik?
  • Oláh Krisztián: A Crescendo InSight névre keresztelt sorozat rövid videóiban az album egy-egy kompozíciójáról mesélek, annak felépítéséről és a mögötte meghúzódó inspirációkról. Szó esik bennük többek közt a zeneszerzési folyamatról, a kiinduló ötletekről, első benyomásokról, nehézségekről és a fogadtatásról a zenekar részéről. Úgy gondolom, hogy a sorozat egy nagyon személyes, intim bepillantást is nyújt a zeneszerző alkotási folyamatába, így valahol a CD bookletjét és a számok közti konferálásokat igyekszem visszaadni digitális formában. A legfrissebb megjelent videó a 11:11 című kompozíciómhoz készült, melyben egyértelmű célom volt egymás mellé állítani a kétfajta időérzékelést: a percre pontos működést és az időtlent. Különösen nagy szerepet fog kapni a kompozíció a szombati koncerten, vadonatúj hangszerelésben, nagy apparátussal fog megszólalni a darab, ezért nagy szeretettel ajánlom mindenki figyelmébe az alábbi videót.

  • MagyarJazz: A koncerten saját kompozícióidat adjátok elő? Kik leszenek a vendégek és hogyan fognak bekapcsolódni?
  • Oláh Krisztián: Csak saját szerzeményeket fogunk előadni, két kivétellel. Nem szeretném előre lelőni a poént, de sok-sok újdonság mellett egy - hozzám nagyon közel álló - klasszikus mű hangszerelését is hallhatja a nagyérdemű szombat este a BJC-ben. Ebben kulcsfontosságú szerepet játszik három fantasztikus vendégünk Ryan Quigley trombitán, Julian Siegel tenorszaxofonon és Schreck Ferenc harsonán. Már a komponálás folyamatában figyeltem rá, hogy ne csak “fel legyenek duzzasztva” a darabok, hanem valóban új köntösben tudjanak megjelenni, ezért tudatosan “ensemble”-ként kezeltem a formációt, a Quartet és vendégei felállás helyett.

 

  • MagyarJazz: A második részben még tudjátok fokozni az egyébként is különleges élményt. Milyen meglepetésre készültök?
  • Oláh Krisztián: Így van, nem akartam az előző kérdésben lelőni a slusszpoén. Régóta foglalkoztat, hogy kipróbáljam a saját szerzeményeimet két dob közreműködésével, és úgy döntöttem, ez a különleges koncert remek alkalom lesz rá. Szabó Dániel Ferenc hazánk egyik leginnovatívabb és legtöbbet foglalkoztatott dobosa, többször volt alkalmunk együtt játszani más formációkban, a két ritmushangszer adta lehetőségekkel rengeteg színnel gazdagodnak majd a kompozíciók.

 

  • MagyarJazz: Az interjú elején elhangzott, hogy albumfelvételre is készültök a külföldi vendégekkel. Megosztasz velünk valamit a kulisszák mögül?
  • Oláh Krisztián: Az új anyag előfutára a koncert, azonban a kompozíciók még javában készülnek, az idei év elsősorban a Crescendo bemutatói köré szerveződik. Annyit elárulhatok, hogy a nagyobb apparátus, szélesebb eszköztárat nyújt, így igyekszem minél több arcát megmutatni az összeállításnak, és természetesen kompozíciós szempontból ismét kilépni a komfortzónámból és talán egy picit még jobban szétfeszíteni a kereteket.

 

Budapest Jazz Club • Nemzetközi Jazz Nap • április 30. • 20:00
OLÁH KRISZTIÁN QUARTET FEAT. TRYPL HORNS, SCHRECK FERENC ÉS SZABÓ DÁNIEL FERENC

https://www.bjc.hu/programok/eloado/nemzetkozi-jazznap-olah-krisztian-quartet-feat-trypl-horns-schreck-ferenc-es-szabo-daniel-ferenc/

 

 

 

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
23
Dátum : 2024. márc. 23.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005