fbpx

50 éves Nagykanizsán a jazzklub

2022. február 11.

Állandó nagykanizsai és környékbeli jazzesemények tudósítójával és mindenhatójával, Halász Gyulával októberben készült interjú, mikor elindult a februárra tervezett jubileumi szervezőmunka.

Halász Gyula elmondta az interjúban, hogy 1972. február 22-én alakult meg a jazzklub Kanizsán, melyet dr. Beke Árpád orvos és Pék Pál tanár alapított. Gyűjtést is rendeztek régi relikviákra, hogy az ünnepi eseményen egy kiállítással tudjanak emléket állítani ennek a Magyarországon egyedülálló ötven évnek.

Mostanra összeállt a műsor, és pont 50 évvel a klub indulását követően, február 22-én 16 órától események sora veszi kezdetét a nyugat-magyarországi városban. A helyszínt a Nagykanizsai Honvéd Kaszinó adja a Nagykanizsai Jazz Klub évfordulós ünnepségéhez.

Halász Gyulát kérdezem, mire számíthat Nagykanizsán minden zenekedvelő?

  • Halász Gyula: A Nagykanizsai Jazz Klub alapításának 50. évfordulójára egy tartalmas programot állítottunk össze a Honvéd Kaszinó igazgatónőjével, Halmos Ildikóval. A rendezvényt egy emléktábla avatásával kezdjük. Ezt követően kerekasztal-beszélgetésre kerül sor jazzklub-tagokkal és érdeklődőkkel. A programunk következő állomása egy jazztörténeti kiállítás lesz. Az est további részében jazz koncertre és jam session-re kerül sor.

 

  • MagyarJazz: Mennyire ment könnyedén a szervezése a programoknak?
  • Halász Gyula: Már tavaly ősszel elindítottuk a szervezést és az volt a célunk, hogy minél szélesebb kört vonjunk be a programjainkba, illetve a gyűjtésbe. A programunk abszolút civil jellegű és a mecénások is egyénenként vagy cégként támogatják a programokat. Fő támogatónk a Magyar Jazz Szövetség!
    Sikerült megnyerünk Pócs Péter Munkácsy-díjas grafikus- és plakátművészt arra, hogy az 50 éves évfordulónkra plakátot tervezzen.
    Sok munkánk van az előkészítésben, de jól állunk időarányosan. Sok segítőnk van, akik érzik, hogy ez egy fontos, közös ügy. A rendezvényünk szlogenje „Egy szenvedély, 50 év”

 

  • MagyarJazz: A nap első eseménye emléktábla avatás lesz. Hol és milyen táblát avattok?
  • Halász Gyula: Az emléktáblát Nagykanizsán a sétálóutcában avatjuk a régi jazzklubunk közelében. Itt dr. Polai György a jazzklub alapítója mond beszédet. A zenei aláfestésről a nemrég Rotterdamból hazaköltözött Kém Sándor bőgős gondoskodik. Az emléktábla alkotója a Vajda Lajos-díjas Béres János szobrászművész, aki ezer szállal kötődik a nagykanizsai jazzélethez. Emellett sokunknak személyes jó barátja.

 

  • MagyarJazz: Az avatás után a Honvéd Kaszinóban folytatódnak a programok, mégpedig kerekasztal-beszélgetéssel. Kik lesznek a vendégek? Mire számíthatnak az érdeklődők?
  • Halász Gyula: A kerekasztal-beszélgetés egyfajta múltidézés, időutazás. A régi jazzklub tagjaink mellett fiatal jazz zenészekre és érdeklődőkre is számítunk. Itt Gayer Ferenc és Elek István, Baráth Zoltán (a Hot Brass Band egykori zenekarvezetője, helyi zeneiskola volt igazgatója), Vámos Béla a Kanizsa Big Band vezetője és a Tiborcz testvérek is bekapcsolódnak a beszélgetésbe. A Nagykanizsai Jazz Klub története egy nagy puzzle, amit közösen próbálunk meg kirakni anekdotákkal, személyes élményekkel. Moderátor Gayer Ferenc, a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja lesz.
    A programunk következő állomása egy jazztörténeti kiállítás lesz, ahol 1972-2022-ig terjedő időszakot próbáljuk főbb eseményeiben bemutatni. A kiállításon közreműködik a Vámos Béla - Sifter Dániel szaxofon duó. E helyen mond köszöntőt Halmos Ildikó igazgatónő és Bágyi Balázs a Magyar Jazz Szövetség elnöke. A kiállítást egyfajta tárlatvezetéssel mutatom be. Itt a nagyközönség által eddig nem ismert dokumentumok, plakátok és fotók is megtekinthetőek lesznek. Az est soron következő részében először köszöntők hangzanak el a világ több részén élő, kanizsai kötődésű jazz-zenészektől. Dr. Beke Árpád a Nagykanizsai Jazz Klub alapítójának üzenetét is itt hallgathatják meg az érdeklődők.

 

  • MagyarJazz: A bevezetőben említett kiállítás megnyitóra 6 óra után kerül sor. Mennyi tárgy, emlék gyűlt össze a kiállításra? Voltak olyan értékek, amikről te sem tudtál és érdekes történetek fűződnek hozzájuk?
  • Halász Gyula: Nagyon sok tárgy, dokumentum gyűlt össze, köztük olyanok, amik még nekem is újdonságok. Dr. Beke Árpádtól kaptunk nagyon érdekes és értékes dokumentumokat, amire úgy gondolom, sokan rácsodálkoznak majd.
    Sok történet van, de azért mindent nem árulok el! Gyertek el Kanizsára!!

 

  • MagyarJazz: Biztos van saját, a jazzklubhoz köthető emléked is, ami meghatározó volt az életedben. Mondanál ilyet?
  • Halász Gyula: Sok ilyen volt, de talán ez első Rákfogó Együttes koncertje volt az, ami átvitt a rocktól a jazz oldalára. Ebben a formációban játszott Szakcsi Lakatos Béla, Ráduly Mihály, Orszáczky Miklós, Babos Gyula és Kőszegi Imre. Ez fantasztikusjó koncert volt! A Rákfogó, a Syrius és bizonyos értelemben a Mini együttes zenéje egyfajta kapocs volt a mi generációnk számára.

 

  • MagyarJazz: Lesz koncert is a jubileumi eseményen? Kik lépnek fel?
  • Halász Gyula: Folytatásként a HunJazzFed Quartet (Elek István, Pintér Zoltán, Orbán György és Bágyi Balázs) ad koncertet. Itt mutatkoznak be az idei ’Év fiatal jazz-zenészei’ verseny győztesei, Sárközi Edina énekes és Majsai Roland dobos. A koncert után jam session is lesz, ahol az ismert hazai jazz-zenészek mellett egy Essenből érkezett szaxofonos is fellép. Ezenkívül sok meglepetéssel is készülünk.

 

  • MagyarJazz: Vidéken jóval nehezebb tartósan jazzklubot szervezni, mint a fővárosban. Nemrég szűnt meg sajnos a győri klub, mely évtizedek óta működött, de forrás hiányában nem tudta folytatni a működését. Te hogy látod a jazz helyzetét vidéken? Van ötleted, hogyan lehetne több városban is létrehozni újabb színtereket?
  • Halász Gyula: Jelenleg tényleg nehéz helyzetben vannak a vidéki jazzklubok. Nehéz olyan fenntartókat találni, akiknek szívügye a jazz. Nagykanizsa ebből a szempontból viszonylag jó helyzetben van. Itt több lábon áll a jazzélet. Egyik bázis a Kanizsai Kulturális Központ és ennek intézményei, mint például a Móricz Zsigmond Művelődési Ház. A másik meghatározó helyszín a helyi zeneiskola, ahol a Kanizsa Big Band utánpótlását képzik. Itt évközben is több jazzképzés is folyik. Márkus Tibor, Binder Károly és Borbély Mihály személyét emelném ki. A harmadik ilyen hely Tiborcz Iván Cserfői Jazzklubja, ahol heti rendszerességgel vannak jam session-ök, alkalmi projektek. Régi-új helyszín a FEK (Fegyveres Erők Klubja), ami Honvéd Kaszinó néven évek óta helyet ad a Kanizsa Big Band koncertjeinek és a Nemzetközi Jazznapnak. Azt mindenképpen fontosnak tartom, hogy helyben legyen jazzoktatás vagy egy jazz házi zenekar. A főváros közelsége is előny lehet, de legalább ilyen fontos a helyi önkormányzat, illetve valamelyik intézményének a támogatása. Lehet egy alternatíva a vendéglátóhely, ami a forgalmának növekedését remélheti az élőzenés programoktól. A borászatok, borvacsorák is lehetnek ilyen ötletgenerátorok. Fontosnak tartom még a pályázatok követését, továbbá azt, hogy helyben legyen legalább egy személy, aki motorja a jazzprogramoknak és kellő kapcsolatrendszerrel rendelkezik.

  • MagyarJazz: Mit kívánsz magatoknak a következő 50 évre?
  • Halász Gyula: Talán azzal kezdeném, hogy a jazz megjelenésekor sokan múló divatként tekintettek erre a műfajra. Most ez a tánczene, aztán jön majd más - gondolták sokan. Nos, a jazz elmúlt száz éve alaposan rácáfolt erre. A jazz az elmúlt évszázad alatt bebizonyította, hogy képes a fejlődésre, a megújulásra, s egyfajta klasszikus zenévé nemesedett! Én azt kívánom a következő évtizedekre, hogy minél többen ismerjék meg a jazzt és annak értékeit. Továbbá fontosnak tartom, hogy a fiatal generációk átvegyék tőlünk a stafétát azért, hogy a jazz tovább éljen!

 

 

Támogatók:
Auer Péter
Autóalkatrész Központ Kft.
Balassa Építész Stúdió Kft.
Balaton Nyomda
Béres János
Czeglédi Mária e.v.
DEKOR Stúdió System Kft.
Dél-Zalai Áruház ZRt.
Deregi László
Dr. Beke Árpád
Dr. Polai György
Drink System Kft.
Galéria Panzió
Gerencsér István
Halis István Városi Könyvtár
Hohl Zoltán
Horváth Méh Kft.
Human Dialog
Kálovics Ferenc e.v.
Kanizsai Kulturális Központ
Kém Sándor
Kondricz Pékség
Ludvig Dániel
Miha Tamás
Nádasi Tamás
Pócs Péter
Radák Sándor József
Sifter Dániel
Thury György Múzeum
Total Tender Team Kft.
Vámos Béla
Wilheim Gábor
WSPM-Hungarian Kft.

Médiapartnereink: Kanizsa Médiaház Nonprofit Kft., MagyarJazz.hu

Fő támogatónk: Magyar Jazz Szövetség

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005