fbpx

Mainstream Jazz Albumok - 2024 – Louis Hayes: Artform Revisited

2024. október 17.

Egyre kevesebb lemezkritika jelenik meg hasábjainkon, mivel a hazai piac túl kicsinek bizonyul ahhoz, hogy a külföldi lemezkiadók többsége fizikai változatban elküldje nekünk a termékeit. A terepet ma már a fizetéses megosztók uralják, mint például a Spotify. Munkatársunk, Pallai Péter, aki továbbra is híve a jazz fő áramlatának, amit „jazzes hangzású jazzként” szokott emlegetni, néhány, a Spotifyon fellelhető idei albumra hívja fel a figyelmét a hozzá hasonló ízléssel rendelkezőknek.

LOUIS HAYES: Artform Revisited – Savant

LOUIS HAYES: Artform Revisited – Savant

 

A 87 éves veterán dobos, Louis Hayes, kinek játéka több mint 800 albumon hallható, legmaradandóbban Horace Silver, Cannonball Adderley és Yusef Lateef együtteseiben írta be a nevét a jazztörténetbe. Ilyen patinás múlttal az ember igazságtalanul hajlamos megfeledkezni a jelenről. Igenis érdemes meghallgatni ezt a zenekart, amellyel a mester most immár harmadik albumát vette fel. A címben szereplő “ismét meglátogatott művészeti ág” a modern jazz első megnyilvánulási formája, a bebop.

A repertoárban egyebek közt három Charlie Parker, egy John Lewis és egy Dizzy Gillespie szám szerepel, továbbá kettő magától Lewistól. Igazság szerint a lemezen nem bebop, hanem annak az ötvenes években meghonosodott, “lájtosabb” formája, a hard bop hallható, a mai mainstream törzse, ami nem meglepő, hiszen fénykorában a dobos zenekarvezető abban a stílusban remekelt.

Louis Hayes hű maradt önmagához. Fantasztikus dobos, dinamikusan hajtja a zenekart anélkül, hogy előtérbe helyezné önmagát. A szakmai alázat mintája. Két saját szerzeménye kompozíció szempontjából is megállja a helyét a klasszisokkal szemben.

A tenorszaxofonos Abraham Burton visszavett már abból a keménységből, ami a Mingus Big Bandben jellemezte, gördülékenyebben, “emészthetőbben” játszik. Burton bevallottan Jackie McLean követője, de én elég sok párhuzamot hallok benne a néhai Dexter Gordon játékával.

A vibrafonos Steve Nelson, mondhatni, hanyag eleganciával szvingel, sokszor Milt Jacksont idézve az ember emlékezetébe, de képes roppant lírai interpretációkra is, mint például Billy Strayhorn “’A Flower Is A Lovesome Thing” című lenyűgöző balladáján.

Leginkább a zongorista David Hezeltine játéka merít a romlatlan bebop frazeológiájából.

A roppant hatásos, fináléban, Hayes “G” című szerzeményén a zenészek még mélyebbre ásnak a gyökerekhez, egy, a 30-as évek végének Kansas City-ét idéző funky blues-zal – nem feledve, hogy a “’funky’” szó a jazzben honosodott meg, feltehetően Horace Silvernek köszönhetően. Mindent egybevetve, roppant élvezetes és módfelett “jazzes hangzású” album az “Artform Revisited.”

 

A felvételek:

  1. Tour de Force
  2. Milestones
  3. My Little Suede Shoes
  4. You're Looking at Me
  5. Ruby
  6. Cheryl
  7. Ray's Idea
  8. A Flower Is a Lovesome Thing
  9. Dewey Square
  10. G

 

Zenészek:

Louis Hayes – dob
Abraham Burton – tenorszaxofon
Steve Nelson – vibrafon
David Hazeltine – zongora
Dezron Douglas – bőgő

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005