fbpx

Kapcsolatom a népzenével – Sebestyén Patrik interjúi

2024. június 01.

Kapcsolatom a népzenével címen indított sorozatot Sebestyén Patrik trombitás. Olvasóink már ismerhetik Patrikot, mert még 2021-ben jelent meg vele interjú a Csillagvizsgáló sorozatban, és azóta is többször írtunk formációiról. Ezúttal viszont övé lett a kérdező szerep.

Sebestyén Patrik Interjúi: Dresch Mihály, Geröly Tamás, Kovács Ferenc Öcsi

„A videókban a sztárvendéggel zenélek és beszélgetek általános zenei kérdésekről és olyan zenei témákról, amik az adott szituációban terítékre kerültek. Kérdezem őket színpadi jelenlétről, jazzről, népzenéről, szabad zenéről, gyakorlásról, motivációról, és még megannyi témát érintünk. Röviden összefoglalva: Mesterkurzus, koncert és betekintés a sztárvendég életébe.” - írta Patrik. Főszerkesztőként nagyon örülök, főleg a Geröly-interjúnak, mert nekem nem sikerült készítenem Geröly Tamással interjút az áprilisi kerek születésnapja alkalmából.

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: Te a klasszikus, felsőfokú zenei képzésed után fordultál a jazz felé. Miért?
  • Sebestyén Patrik: A kedvencem mindig a jazz volt, de játszani az már nehezebb feladat. Sok gyakorlással és zenehallgatással jár. Már az egyetem alatt igyekeztem a klasszikus zenén kívül mást is fejleszteni. Esténként volt csak időm erre, mert napközben óráim voltak és a skálázás, versenyre készülés mellett a szimfonikus zenekari fellépésekre is kellett gyakorolni. Mikor végeztem az egyetemmel már tudtam, hogy elsősorban a jazzel szeretnék foglalkozni, azóta élek Budapesten.

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: Miért jött az az ötleted, hogy interjút készíts zenészekkel?
  • Sebestyén Patrik: Igazából nem volt ilyen tervem, csak így alakult. Egyszer egy zenekari turné során találtam ki ezt az előadás-sorozatot. Jó ötletnek tűnt, így belevágtam. Tulajdonképpen azért lettem én a műsorvezető, mert nem volt rá elég pénzem, hogy kifizessek valakit, akit a leghitelesebbnek gondolnék erre. Még sosem csináltam hasonlót, de örülök, hogy így alakult. Úgy érzem, sokat tanultam belőle.

 

  • Irk Réka / Jazz.hu:  Azt írod, hogy sztárvendégekkel zenélsz és beszélgetsz? Kiket és miért választottál ki? 
  • Sebestyén Patrik: Eredetileg 6 előadást terveztem, ebből végül 3 valósult meg. Nehéz volt a döntés, mert már a 6 előadás tervezésénél és bántam, hogy kihagyok mestereket, akikre nagyon kíváncsi lennék és feltehetően a közönség is. Olyan zenészekre igyekeztem építeni egy-egy estét, akiknek a zenéje közel áll hozzám, akik jazzben, a népzenében és a szabad zenében, illetve ezek vegyítésében jártasak, akik hitelesen tudnak beszélni a "zenészéletről". Nagy tisztelője vagyok Szabados Györgynek és a MAKUZ-nak (Magyar Királyi Udvari Zenekar), így a 3 előadás fő vendégei: Geröly Tamás Sándor, Kovács Ferencs "Öcsi" és Dresch Mihály

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: Hogyan készültél fel a videófelvételre? Miket tartottál szem előtt, amiket mindenképpen szerettél volna megtudni a kiválasztottakról?
  • Sebestyén Patrik: Könyveket olvastam, interjúkat és életrajzokat néztem a neten, igyekeztem szájhagyomány útján is plusz információhoz jutni. A kérdések, amik a leginkább foglalkoztattak: A free jazz és szabad zene miben hasonlít és miben különbözik? A népzenét miként lehet stílusosan vegyíteni a jazzel vagy más műfajjal? Hogyan érdemes felkészülni egy koncertre? 

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: Mennyi volt a munka egy-egy interjúval? Elégedett vagy?
  • Sebestyén Patrik: Nagyon sok munkám van benne. Erre számítottam is, de a vártnál sokkal többet kellett készülni és az utómunka is több ideig tartott. Teljesen - azt hiszem - sosem vagyok elégedett, így most sem. Nagyjából azért jól sikerülhetett, mert eddig nagyon jók a visszajelzések. Remélem, eljut azokhoz a felvétel, akikhez el kell jutnia és mások is sokat tanulnak belőle. Geröly Tamás, Kovács Ferenc, Dresch Mihály: Fantasztikus zenészek és emberek!

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: Tervezed a folytatást?
  • Sebestyén Patrik: A következő időszakban más dolgokra kell koncentrálnom. Főleg a saját zenekarokon lesz a hangsúly. Gyakorolnom, hangszerelnem kell, ősszel lemezt is készítünk. Utána, ha lesz rá mód, szeretném folytatni. Már ki is találtam, hogy kikkel készíteném a felvételt, de ezt még nem árulhatom el ;)

Kapcsolatom a népzenével: Geröly Tamás est (koncert, mesterkurzus, interjú):

Kapcsolatom a népzenével: Kovács Ferenc "Öcsi" est (koncert, mesterkurzus, interjú):

Kapcsolatom a népzenével: Dresch Mihály est (koncert, mesterkurzus, interjú):

 Fotó: YT

 

 

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005