fbpx

A vibrafon mestere a Hálóban // A Szaniszló Richárd Quartet koncertje június 11-én

2024. június 07.

Bár a jazztörténetben már csaknem egy évszázada jelen van ez a csodálatos hangszer, igazi népszerűségre a swing-korszakban a Benny Goodman zenekaraiban játszó Lionel Hampton jóvoltából lett ismert és kedvelt instrumentum. Aztán az 50-es évektől a Modern Jazz Quartetben Milt Jackson tette igazán szólóhangszerré és az ő fellépésétől kezdve napjainkig számos ikonikus muzsikus választotta.

Szaniszló

A továbblépés legnagyobb figurái Gary Burton, Bobby Hutcherson, Stefon Harris, Terry Gibbs vagy Dave Pike voltak, de ne feledkezzünk meg az Amerikában fél évszázadot töltött Tommy Vigről sem.

Itthon sajnos mostohagyermeknek számított a vibrafon, és nagyon kevesen választották mind a mai napig. Ezen kivételek közé tartozik SZANISZLÓ RICHÁRD, aki viszont konok következetességgel mesterfokon játszik ezen a varázslatos hangszeren.

Szaniszló

Jómagam már több mint másfél évtizede felfigyeltem erre a szerény, de rendkívül tehetséges muzsikusra, aki még kvalitásos komponista is! Éppen erről az oldaláról mutatkozott be a Hálóban 2013-ban, amikor a hazai jazz egy másik kiemelkedő személyiségével, a zongorista Nagy János Yanchával saját szerzeményeit adta elő, amelyek a Hands of Passion c. lemezére is felkerültek.  De 2018-ban is a Háló vendége volt, amikor ismét duóban – ezúttal egy másik kiemelkedő zongoristával, Cseke Gáborral adott nagy sikerű koncertet. Most tehát harmadszor lesz vendégük – és ezúttal kvartett felállásban! Természetesen Szaniszló Richárd játszik vibrafonon, Kormos János gitározik, a ritmustandemben pedig Bögöthy Ádám bőgőzik és Hidász Tamás dobol.

 Ricsi Gary Burton Zeneakadémián adott koncertjén figyelt fel a japán-amerikai Makoto Ozone zongoristára. Sikerült felvennie a kapcsolatot Makotoval és csak a pandémia akadályozta meg a 2020. április 5-re a rangos színhelyre meghirdetett koncertet. A nagy találkozó pontosan két évvel később következett be – 2022. május 1-én, mégpedig a városligeti Magyar Zene Házában, ahol a nagy sikerű eseményen a budapesti japán kolónia tagjai és a nagykövet is jelen voltak. (Beszámolónk május 11-én jelent meg.)

Szaniszlo

De hazai zenészekkel is számos emlékezetes koncerten élvezhettük virtuóz játékát. 2022. márciusában Kanizsa Gina vokalese estjén Szaniszló, Bögöthy Ádám (bőgő) és Jeszenszky György (dob) kísérték a remek hanggal megáldott énekesnőt, majd ez a felállás novemberben újabb repertoárral lepett meg bennünket ugyancsak a BJC színpadán.

A tavalyi év és az idei tavasz szenzációs eredményeket hozott Ricsi számára. Tavaly nyáron Szegeden, az idén márciusban pedig a Müpa nagytermében játszhatott a világhírű gitárművész, Al Di Meola együttesében. Meola el volt ragadtatva Ricsi játékától és felvetődött közös lemez készítése is. Erről és még sok minden másról is megkérdezik majd a Hálóban jövő kedden fellépő Szaniszló Richárdot, hiszen az ottani koncertek állandó gyakorlata, hogy a koncert második fele beszélgetéssel indul. (Érdemes elolvasni Irk Réka interjúját, amely honlapunkon március 22-én jelent meg!)

De száz szónak is egy a vége, 2024. június 11-én, kedden este 7 órakor a Háló Jazzklubban a Szaniszló Richárd Quartet játékával zárul a klub tavaszi idénye.

Én biztosan ott leszek és beszámolok majd olvasóimnak. De ne feledjék állandó szlogenemet, amellyel nagyon sok jazz muzsikus és rajongó egyetért: „Az élő zenét, a jelenlét élményét semmi sem pótolja vagy helyettesíti!”

 

 

 Fotó:  Müpa, Irk Réka

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005