fbpx

Hász Eszter: Aqua – interjú a lemezbemutatóval kapcsolatban

2023. március 02.

Hász Eszter 2019-ben az Év fiatal jazz-zenésze lett, amit 2020-ban szerzőtársa, Horváth Albert nyert meg. 2020-ban meghívást kaptak zenekarukkal a Müpa tehetségkutatójára, majd lecsapott a pandémia. Ezalatt, ahogy a többi zenész, Eszter sem ült otthon, várva a csodára, hanem a megálmodott lemezén kezdett el dolgozni. Március 6-án pedig bemutatja az alkotást a Budapest Jazz Clubban.

A 2020-as quintet majdnem megmaradt teljes egészében. A basszusgitáros helyére Péter Tamás állt, de a zongoránál Horváth Albert, a doboknál Varga Szabolcs foglal helyet, szaxofonon pedig Vadász Gellért játszik azóta is. Eszter hangilag azóta biztos alapokra tett szert, gyönyörű, csillogó, tiszta hangja van. Naponta lép fel duójával a fővárosban és országszerte.

Az Aqua című lemezéről kérdezem, amit március első hétfőjén mutat be zenekarával.

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: 2020-as interjúban elmondtátok Alberttel, hogy a tervetek egy lemez. Hallgatva az akkori zenei bejátszásokat és a mostani CD anyagát, történt változás zenei téren. Bár a régi is minőségi zene volt, de a lemezre került anyag kifejezetten magas színvonalú, igényes megjelenés, még ha nem is kortárs. A fülbemászó dallamok, a dinamika, a groovok maradtak, így egy nagyobb közeget tudtok elérni. Ti hogyan sorolnátok be a zenét, amit játszotok a lemezen?
  • Hász Eszter: Először is köszönjük szépen, másrészt pedig sehogy. Még mi magunk sem szerettük volna bekategorizálni stilisztikai szempontok szerint. Alapvetően a szerzeményeknél figyeltünk a mainstream jazz szabályainak megtartására, de bőven tartalmaz neosoul vonalat is a lemez. Mivel az ötleteinkre nagy hatással volt Bill Evan-tól kezdve Avishai Cohen-en át a Moonchild zenéje is, így érhető ez a csapongás a különböző dalok között. Én személy szerint például nem szerettem volna egy egysíkú anyagot, csak azért, mert én például más zenét hallgatok, mint a többiek. Mindannyiuknak más és más az ízlése, és szerettem volna ennek teret hagyni.

 

  • IR / Jazz.hu: Több zeneszerző is fel van tüntetve a lemezen. Kik voltak az elkövetők?
  • HE: Oszlopos, illetve alapító tagként Horváth Albertet - szerzőtársamat- emelném ki elsőként, mivel ketten írjuk a dalokat, viszont azért is tüntettünk fel mindenkit szerzőként, mert mindenki a saját hangszerén a saját ötleteivel teljes szabadságot kapott. Egy-két irányelvet mondtam csak el, vagy mutattam meg a próbák során, utána pedig teret hagytunk egymásnak és a további közös alkotásnak. Az arrange-ok például Varga Szabolcs érdemei. Az unisonok és egyéb érdekes szólamok ötletgazdája Vadász Gellért, az intro-k és átvezetők pedig inkább Péter Tamás ötletei voltak.

 

  • IR / Jazz.hu: Bár fúvós hangszerből csak a szaxofon van megjelölve, de a második, „Time” című számban fuvolát is hallok. Ki játszik rajta?
  • HE: A fuvolaszólam szintén Vadász Gellért játéka, ahogy az altszaxofon témák is.

 

  • IR / Jazz.hu: Miért pont „Víz” a lemez címe? Miért Aqua, miért nem Water?
  • HE: A Water egy nagyon erős, karakteres szó, az Aqua sokkal lágyabb és nem utolsó sorban a latin nyelvcsoportból származik, ami közel áll a szívemhez. A lemezen található összes dalnak köze volt a vízhez, ha csak a legelső szerzeményünkre - “Eső utáni csend” - gondolok, ami egy teljesen bagatell történet, de őszintén vállalom, hogy mosogatás közben kúszott a témája a fejembe.

 

  • IR / Jazz.hu: Több számban is szöveg nélkül énekelsz, ami rögtön Juhász Gábor lemezét juttatta eszembe, ahol Karosi Juli ugyanígy énekelt. A különbség, hogy tőled még remek scatteléseket is hallhatunk közben, igazi hangszerként van jelen a hangod. Ezeknek a daloknak nem lett szövegük vagy nem is akartál?
  • HE: Teljesen direkt maradtak így. Amikor ezek a dalok elkészültek, mi valahogy mindannyian így éreztük teljes egésznek. Vannak olyan szerzemények, amik sokkal kifejezőbbek maradnak, ha nem szorítjuk be bizonyos keretek közé, akár a prozódia vagy egy érzés miatt. Több interjúban én is bátorkodtam megemlíteni egykori mesterem, Karosi Juli nevét, akitől rengeteg inspirációt és bátorságot nyertem. Úgy éreztem, ha Ő már elkezdte kitaposni ezt az igen nehéz utat az énekesek számára a hazai jazzéletben, akkor nyugodt szívvel követhetem.

 

  • IR / Jazz.hu: Ki a hangszerelője a lemeznek?
  • HE: Horváth Albert, zongorista.

 

  • IR / Jazz.hu: Természetesen jó szólókat hallhatunk Vadász Gellérttől, de több számban is remek, hosszabb zongora improvizációk hangoznak el. Sőt, van az egész rövid „Interlude” című számotok, amiben Horváth Albert játszik csak, ami tiszta Metheny Group vagy Lyle Mays-érzés. Albert mindig is eziránt a világ iránt érdeklődött, emiatt került az albumra? Fogja folytatni?
  • HE: Albert mindig is sok inpirációt nyert a fent említett zenészek játékából, tervei közt szerepel tovább folytatni ezt a vonalat.

 

  • IR / Jazz.hu: A hatodik szám címe „Hold”, és miután a streaming platformon hallgatom, ahol csak a címeket látom, és ahol az összes cím angolul van kiírva, így úgy hittem, magyarul ’tart’ címet jelent. Elsőre fel sem tűnt, hogy nem angolul énekelsz, hanem magyarul. Tehát a „Hold” magyarul van kiírva, és az égitestet, a Föld holdját jelenti. Ki a szerző?
  • HE: Az egyetlen magyar nyelvű szerzemény a lemezen, mely abból a szempontból is különleges, hogy ez az egyetlen dal, melynek hamarabb volt meg a szövege, mint maga a dallam. A szerző nem más, mint Kertai Csenger kortárs költő. 2021 szeptemberében volt lehetőségünk egy közös estet adni az A38 Hajón, Jaskó Bálint vezetésével, ahol az a megtiszteltetés ért minket, hogy megzenésíthettük két versét. Csenger ott hallotta először élőben ezt a verziót, amivel mindketten elégedettek voltunk. Amikor megtudtam a lemezfelvétel pontos dátumát, megkérdeztem, felkerülhet-e a lemezre? A válasz innen úgy gondolom, egyértelmű. :)

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: Hétfőn, március 6-án az Aqua lemezt fogjátok bemutatni. Ez 40 perc, ami gondolom a bemutatón improkkal kicsit több lesz. A koncert második felében mit hallhat a közönség?
  • Hász Eszter: Ez maradjon meglepetés, aki eljön megtudja…:) hiszen a lemez már úgysem titok.

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: Hogyan tovább? Ez az anyag kicsit, mintha a Paloznaki Jazz Piknikre készült volna. Úgy tudom, kaptatok meghívást.
  • Hász Eszter: Így igaz, jók a forrásaid, idén abban a megtiszteltetésben van részünk, hogy a fellépők sorai közt szerepelhetünk a Paloznaki Jazz Pikniken. A jövőbeli koncertdátumokkal pedig hamarosan érkezünk! :)

Hász Eszter Quintet - AQUA lemezbemutató koncert  •  Március 6. •  20:00  •  BJC

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
23
Dátum : 2024. márc. 23.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005