fbpx

Kis Jazz Showcase-történelem

2022. február 01.

A Müpa Jazz-tehetségbörzéje tizenötödik születésnapját ünnepli. A most hétvégén az Átriumban és a Fesztivál Színházban rendezendő esemény Magyarország Visegrádi 4-elnöksége alkalmából e régióra összpontosít, de a szokásoknak megfelelően elsősorban fiatal hazai tehetségeknek ad lehetőséget a bemutatkozásra. Az ifjak: az Ocsovay Damján Trió, a Danyi Diána Quintet, a Reggie Jónás Jr Trió, a Bangó Adrienne Quartet, az Orbay Lilla Quintet és a Tűzkő Salamon Quintet a nemzetközi zsűri és a közönség kegyeiért is verseng, a győztesek további fellépési lehetőségekhez jutnak majd a Müpában, a BMC-ben, a Zempléni Fesztiválon, a Magyar Jazz Napján és más eseményeken.

Az esti koncerteken csupa vokalistára esik majd a reflektorfény: pénteken Dan Bárta és a Robert Balzar Trio a Cseh Köztársaságból, szombaton a Cadotsch // Downes // Donkin // Maddren formáció Németországból és Nagy-Britanniából, vasárnap pedig Aga Zaryan triója Lengyelországból mutatja meg, hogyan lehet tologatni a jazz határait, hogy valami egészen egyéni világot hozzanak létre.

Hosszú utat járt be a Jazz Showcase, de az sosem változott, hogy elsődleges céljaként mindig a feltörekvő magyar jazzgenerációt kívánta helyzetbe hozni. Talán meglepő, de 2008-ban a bemutatkozó ifjak közt volt nem csak az idei zsűrielnök, Harcsa Veronika, de Dés András, Oláh Dezső és a Special Providence zenekar is. Egy évvel később lépett a Showcase színpadára Fábián Juli, Ávéd János, Koós-Hutás Áron és a Santa Diver trió. 2010-ben ismerhette meg a Müpa közönsége Karosi Júliát, Gereben Zitát, Rafael Máriót, Balogh Rolandot és Gájer Bálintot, 2011-ben Kertész Erikát, Mózes Tamarát, Rozsnyói Pétert, Juhász Mártont és a Kéknyúl zenekart. Ebben az évben lett a Tehetségbörze háziasszonya a szintén showcase-es Szolnoki Dóra, akit két évvel később Csemer Bogi, majd 2015-ben Kanizsa Gina váltott. 2020-ban az ismert médiaszemélyiség és kultúrmunkás, Novák Péter már pódiumbeszélgetéseket is vezetett az ifjakkal, idén pedig Jazzkovács László lesz a börze arca.

Magyarország 2012-es elnöksége adott először alapot arra, hogy kitekintsünk a Visegrádi 4-ek felé: ekkor rendezett a Müpa először regionális Jazz Showcase-t cseh, szlovák, lengyel és természetesen továbbra is magyar fiatalok bemutatásával, valamint egy nagyszabású gálakoncerttel, amely a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet is megnyitotta a Showcase számára. Mondhatjuk, hogy erre az alkalomra keltette életre László Attila a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem bármikori növendékeiből a Senior Big Bandet, amelynek vendégeként Miroslav Vitoust fogadta ebben az évben. Ugyancsak a Senior Big Band kíséretével hallhattuk 2014-ben Patti Austint, 2017-ben pedig, a 10. Jazz Showcase-en az évek során érett és ünnepelt előadókká vált egykori börzéseket: Harcsa Veronikát, Fábián Julit, Gájer Bálintot, a Balogh ikreket és Bolla Gábort. Julinak ez lett az egyik utolsó fontos koncertje. A V4-ek után a későbbi években kitekintettünk a román, szerb, horvát, szlovén, német, török, holland és belga színtérre is, hogy ezekből az országokból is megismerhessük a legfrissebb trendek képviselőit, valamint országaik vezető jazzművészeit, akiket amúgy ritkán látunk itthon – velük még magyar előadókkal közös produkciókra is sor került.

Már a Showcase indulásakor az volt a szervezők szándéka, hogy a szárnypróbálgatók mellett az esti koncerteken nagy nevű, sőt legendás jazzművészek felléptetésével emeljék a rendezvény fényét, így az elmúlt 14 évben megfordult a Müpa termeiben Szakcsi Lakatos Béla, Gonda János, Babos Gyula, Dresch Mihály, Binder Károly, Kőszegi Imre, Balázs Elemér, valamint Nicholas Payton, Tim Ries, Lee Konitz, a Marcin Wasilewski Trio, Okay Temiz, Philip Catherine és Michiel Borstlap, hogy csak néhányukat említsük.

A Jazz Showcase kivételesen szerencsés rendezvénynek bizonyult, mert ugyan 2021-ben a Covid-19 terjedése nem tette lehetővé, hogy nézők legyenek jelen a koncerteken, de a Müpa a hátrányból erényt kovácsolt, és a fiatalok koncertjeit a Fesztivál Színházból HD-minőségben, több kamerával közvetítette, akik ezt a filmet utóbb afféle névjegyként is használhatták. Az eseményeket a nemzetközi zsűri is online követte figyelemmel. A Showcase sikerét mutatja, hogy évek óta kapnak meghívást az itt fellépő csapatok Európa jazzklubjaiba, de születtek cikkek és még rádióműsor is a börze és a hazai jazzélet bemutatásával a washingtoni Kongresszusi Könyvtár zenei szekciójának jazzre szakosodott egykori vezető munkatársa Larry Appelbaum jóvoltából.

2022. február 4-5-6-án ismét várják a Müpa termei a hazai jazz jövőjére kíváncsi rajongókat, de a fennálló helyzetre való tekintette a koncertek élő webcast formájában is követhetők lesznek a Müpa Facebook és YouTube-csatornáin. A nézők szavazatait ez alkalommal is kétféle módon, a helyszínen leadott vagy online kitöltött szavazólapokról is összeszámolják. A győztesek pedig a 2022/23-as évadban visszatérhetnek a Müpába.

 

 

További információk: https://www.mupa.hu/programok/jazz-showcase-2022

 

 

 

 

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005