fbpx

Ethan Iverson Quartet with Tom Harrell: Common Practice

2020. január 09.

Rendhagyó ECM lemez, amelyen a létező legjobb mainstream jazz szól és ráadásul a kiadótól szokatlan módon hosszú elemzés is olvasható a kísérőfüzetben, amelyből rengeteg értékes információ birtokába jutunk.

Az első mondatokban Iverson arról beszél, hogy Harrell együtteseiben élvezet hallani új kompozícióit, de éppen ilyen óriási dolog, amikor a jól ismert témákat játssza. Mint a lemez címe mondja „közös érdek”.  A legendás Village Vanguardban két éve rögzített koncertfelvételen tizenegy szám hallható, amiből kilenc a nagy amerikai daloskönyv standardje, kettőt pedig a zenekarvezető jegyez. A kvartett kiemelt szólistája a veterán trombitás-szárnykürtös Tom Harrell, aki Kentontól Silverig végigjátszotta a jazztörténetet, egy alkalommal mi is élvezhettük játékát a MAO vendégeként. Káprázatos mestere hangszerének. Iverson pedig a The Bad Plus trió zongoristájaként lett ismert. Természetesen a két vezető hangszeres szólói dominálnak, de a ritmustandem szerepe sem lebecsülendő, mind a bőgős, Ben Street, mind pedig a dobos, Eric McPherson megmutathatja tudását nemcsak a kifogástalan kíséret révén, de ízes szólóik is vannak. Maga az előadás lebilincselő, a mai világ mindenáron valami szokatlant igénylő légkörében üdítő egy ilyen szentimentális utazáson részt venni, pláne, hogy ez a régi sláger is szerepel a repertoárjukon.

ECM – Hangvető, 2019

ECM 2643 778 3350

 

 1. THE MAN I LOVE (George Gershwin, Ira Gerschwin)

 2. PHILADELPHIA CREAMER (Ethan Iverson)

 3. WEE (Denzil Best)

 4. I CAN'T GET STARTED (Vernon Duke, Ira Gerschwin)

 5. SENTIMENTAL JOURNEY (Bud Green, Les Brown, Benjamin Homer)

 6. OUT OF NOWHERE (Johnny Green, Edward Heyman)

 7. POLKA DOTS AND MOONBEAMS (Jimmy van Heusen, Johnny Burke)

 8. ALL THE THINGS YOU ARE (Jerome Kern, Oscar Hammerstein II)

 9. JED FROM TEANECK (Ethan Iverson)

 10. I’M GETTING SENTIMENTAL OVER YOU (George Bassman, Ned Washington)

 11. I REMEMBER YOU (Victor Schertzinger, Johnny Mercer)

 

Közreműködnek:

 • Ethan Iverson  - zongora
 • Tom Harrell - trombita
 • Ben Street - bőgő
 • Eric McPherson - dob

 

 

© 2019-22 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005