fbpx

Ki mit hallgat / Pozsár Eszter

2021. március 22.

A zenésznek a zene nem csak hivatás, kenyérkereset vagy megszállottság, de mindenek felett örömforrás. A MagyarJazz újabb sorozata keretében munkatársunk, Pallai Péter kérdezi a magyar jazzvilág nagyjait, mi az a tíz zenedarab, amit a legszívesebben hallgat saját épülésére, amikor éppen nem szakmázik? 

Pozsár Eszter top 10-es listája:

Nagy örömmel veszek részt a „Ki mit hallgat” sorozatban. Az elmúlt időszakban talán még fontosabb lélekmentő tevékenység volt számomra a zenehallgatás.
Nagyon nehéz 10 felvételt kiválasztani, pláne úgy, hogy most "nem szakmázva" kell szemlélni a dolgokat. Egy zenész talán sosem tudja kívül helyezni magát a szakmán, de azért megpróbálom! Szigorúan életműmentes, elmúlt idők "szabadidős" top listája következik. 

Vannak olyan felvételek, amikhez állandóan visszatérek, amik mindenkor biztonságos menedéket jelentenek számomra. Először ezek közül említek néhányat.

 

  1. Branford Marsalis quartet – Eternal: The Ruby and the Pearl

Kedvenc szaxofonosom Branford Marsalis, őt hallgatva döntöttem úgy, hogy én is ezt a hangszert és műfajt választom. Egyik legcsodásabb lemeze az „Eternal” címet viseli méltán. A végtelenségig tudom hallgatni az összes felvételt az albumról, egyik kedvencem a „Ruby and the Pearl”, minden szólót fejből tudok. :)

  1. Sting – Bring on the Night

Sting muzsikája végigkíséri egész életemet. A tinédzser éveimben hallottam először. Érdekes módon sosem voltam Police rajongó, már akkor csak a későbbi felvételei érdekeltek, amiket jórészt jazz-zenészekkel készített. Ez az album és ez a dal az egyik legnagyobb „regresszió és pozitív energiaforrás” számomra. A Kenny Kirkland szóló mindig minden felvételen zseniális és robban. Sting bármikor, bárhol, bármilyen mennyiségben jöhet…

  1. Eddy Louiss – Michael Petrucciani: Conférence De Presse – So What

Sosem értettem, hogyan fér el ennyi életöröm egy lemezen. Számomra ez a dupla album minden gyógyszernél hatásosabb. Mindig áhítattal hallgatom milyen fantasztikusan játszik együtt, érzi egymást a két muzsikus. A duó-játék (és még sok más) mintapéldája ez a felvétel.

  1. Miles Davis – Scetches of Spain

Az örökzöld örökzöldjeim közül az utolsó Miles Davis: Sketches of Spain című lemeze. A mai napig nem tudok betelni a hangzással és hangszereléssel…

  1. Greg Patillo performs beatbox flute, July 29, 2016, WFS Convention

Kedvenc fuvolistám Greg Pattillo. Elképesztő, a tudása ámulattal tölt el. Rengeteg felvétele van a Youtube-on, mindenkinek nagyon ajánlom! Klasszikusan képzett zenész, de minden műfajban otthonosan mozog, a legtöbben a „flute-box” királyaként ismerik. Feliratkoztam a Patron oldalára, ahol a technikai tudását adja át rövid tutoriálokon keresztül. Az egyik elfoglaltságom a pandémiás bezártságban a vele való flute-box tanulás és fuvolatechnika fejlesztés volt és ez azt hiszem már így is marad.

  1. Classique – PROJECT Trio

Greg Pattillo saját zenekara is trió (Project Trio), ami akusztikus hangszerekből áll (mint az enyém). Ez a hasonlóság is nagyon megragadott és szájtátva hallgatom, mi mindenre képesek „csak” három hangszerrel… mindemellett rendkívül szórakoztató előadók…

  1. Jazz Baltica July 6, 2003 - Nils Landgren (vocal & trombone), Lars Danielsson (bass), Wolfgang Haffner (percussion), Esbjörn Svensson (piano), Pat Metheny (guitar), Michael Brecker (tenor sax)

Nils Landgren nevét és felvételeit régóta ismerem. A sok Youtube-on való szörfözés közben rábukkantam egy 2003-as Jazz Baltica felvételre, ami mindig is elbűvölt és valahogy az utóbbi időben elkezdtem egyre több felvételét hallgatni tőle. Mind a hangját, ahogy bánik vele, mind pedig a harsona játékát nagyon szeretem. Rendszerint elindítom a felvételt a Youtube-on és folyamatosan szuper helyekre visz a felvétel után. :)

  1. Branford Marsalis Quartet – special guest Kurt Elling – Sting: Practical Arrangement

Ezen a felvételen sok kedvencem szövetkezett a jó zene érdekében. Nagyon szeretem Kurt Ellinget, az online koncertjeit is követtem az utóbbi időben. Ezen a felvételen Sting dalát játssza a Branford Marsalis Quartettel. Nagyon tetszik ez a feldolgozás.

  1. Melody Gardot: So We Meet Again - Live in San Sebastian Jazz Festival 2012

Nemrégen fedeztem fel magamnak Melody Gardot-ot. Nagyon tetszik, ahogy énekel és ahogyan élőben (és természetesen felvételen is) előad, sokszor játszik nagyon érdekes és izgalmas hangszerösszeállítású zenekarral. Minden felvétele igazi kikapcsolódás.

  1. "Moondance"  Nathan East - featuring Michael McDonald

Amikor először meghallottam ezt a felvételt napokig hallgattam, és azóta is rendre visszatérek hozzá. Koncentrált életeröm, hatalmas boldogság bomba! Megunhatatlan!!!

 

 

Fotó: Irk Réka

 

© 2019-22 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005