fbpx

Bill Frisell és Erik Trufaz a Veszprém Jazz Feszten ad koncertet

2023. november 13.

Csütörtökön, azaz november 16-án elindul az első jazzfesztivál Veszprémben. A királynék városában nyaranta sok jazz-zenész fordul meg, de idén az Európa Kulturális Fővárosa Program támogatásával, ősszel is jazz-zenészek adnak koncertet két helyen.

Veszprém Jazz Fesztivál

A négynapos kulturális fesztivál a sokszínűséget helyezi előtérbe. A kortárs jazz, a fúziós-funky jazz, de a pop, hipp-hopp, rock, soul, balkán zene, a jazz határterületei és a blues is előkerül a palettáról.

 

Csütörtökön a trombitás Erik Truffaz pörgeti fel a közönséget különleges zenei világával, hiszen a nu-jazz képviselője legújabb albumát fogja bemutatni, amin filmzenéket dolgozott fel sajátos stílusában. Ezután az áprilisban Budapesten koncertező Bill Frisell jazzgitáros ezúttal triójával érkezik a városba, a bőgős Thomas Morganhez, a dobos Rudy Royston csatlakozik.
Majd átadja helyét a dobos Manu Katchénak, akit a közönség leginkább Sting, Peter Gabriel, Jan Garberek dobosaként ismer, de ezúttal jazzformációjával érkezik Veszprémbe. Végül a Hangvillában a cseh Tygroo zárja a napot. Hangzásának alapját a dob és a fúvós hangszerek adják, zenéjükben a jazz mellett jól megfér a balkán funk és klezmer hiphop is.
Eközben magyar zenészek is helyet kapnak, a Kávézóban Antal Gábor Triója harmóniában gazdag kortárs jazzel várja a közönséget, a Papírkutyában Farkas Zsolt szólókoncertet ad, majd az avantgard irányba elmozduló Bujdosó Trió zárja az estét.

Pénteken a német Botticelli Baby indítja a napot, saját meghatározásuk szerint: punk, blues, folk, funk, balkán, pop, kis jazz rock’n roll lüktetésével, vagyis alternatív zene, amire számítani lehet. Ezután Takuya Kuroda japán trombitás soul-jazz, post-bop és hip-hop jegyeket magán viselő zenéjét hallgathatja meg a közönség. Kuroda neve leginkább az énekes, José James zenekarából ismert.
Nils Landgren 4WD végig szántja a Hangvilla óriási terét igazi jazz-zenéjével, groovjaival. Még attól sem riadnak vissza a német-svéd-norvég zenészek, hogy jól ismert pop slágereket ültessenek át mainstream jazzhangzásra. Végül a Hangvillában a Mitch & Mitch country, western stílusban játszó kilenc fős zenekar zárja a napot.
Pénteken is felépnek magyar zenekarok, Baló Sámuel Triója a népzenei hagyományokat is beleszővi jazz-zenéjébe, utánuk a gitáros Fehér Fábió fusion jazzt játszó triója mutatja be zenéjét, majd végül az indie-folk zenét játszó Parvaro zárja az estet.

Szombaton a dobos legenda, Jojo Mayer lép először színpadra, aki Me/Machine elnevezésű szólóprojektjében azt vizsgálja, hogyan tud egymással szimbiózisban létezni az ember és a digitális technológia. Izo FitzRoy a blues, a gospel és a soul műfajokat sajátosan átformáló londoni énekesnő. A Hangvilla nagytermébe ezután a Scary Pockets költözik be, amiben a tagok állandó változása mozgatja előre a zenekart, akik funky dalok átdolgozásával törtek a világhírnév felé. A szombati napot a kilenctagú, a Tower of Power énekeseként ismertté vált Hubert Tubbs vezette Horny Funk Brothers funk-soul zenével, izgalmas fúvós szekciója zárja.
A magyar zenekarokat a Björk noár világát felidéző Nagy Emma kvintettje, majd Balogh Máté és Piller Márton duója és a SunMa képviseli különböző stílusokkal, és egy helyi hip-hop-soul zenét játszó csapat zárja a napot, a Zip.

Vasárnapra a szervezők azt ígérik, hogy eddigi napok zenéit gyúrják össze, és hozzák ki belőle a legjobbat. Egy egyelőre még kevéssé ismert, főleg a jazzben kevésbé ismert zenekarral kezdődik az utolsó nap, a Gorg & Benzollal, de lehet, hogy pont Veszprémben fog ez megváltozni, mindenesetre a Hangfoglaló Program sok milliót szavazott meg az előrejutásukért. A soul-funk-tánczenét játszó Kéknyúl Hammond Banddel folytatódik a fesztivál, majd a kortárs jazzt játszó Fehér Elemér, Fehér Melissza, Farkas Zsolt Triót kell a Papírkutyában keresni, utánuk pedig a pár hónapja alakult, izgalmas jazz-zenét játszó Daveform Quintettel folytatódik a zenei képzés. Egy brit funk-soul bandával, a The New Mastersounddal zárul a fesztivál, amelyen a programot átnézve, a funk és a soul zene lesz a fősodrásban. A Hangvilla tereiben és a Papírkutyában 27 magyar és külföldi zenekar fog fellépni november 16. és 19. között.

november 16. (csütörtök)   
Hangvilla:   
17:00 - Antal Gábor Trio; 18:00 - Erik Truffaz; 19:15 - Bill Frisell Trio; 20:45 - Manu Katché; 21:00 - Bujdosó Trio ft. Kálmán András; 22:00 - TYGROO
Papírkutya   
19:30 - Farkas Zsolt Solo   

november  17. (péntek)   
Hangvilla   
17:00 - Baló Sámuel Trio; 18:00 - Botticelli Baby; 19:15 - Takuya Kuroda;19:30 - Fehér Fábió Trio;20:30 - Nils Landgren 4WD;22:15 - Mitch & Mitch
Papírkutya   
20:00 - Parvaro   

november 18. (szombat)   
Hangvilla:  
17:00 - Nagy Emma Quintet; 18:00 - Jojo Mayer_ME/MACHINE; 19:15 - Izo FitzRoy; 19:30 - SunMa;20:45 - Scary Pockets; 21:30 - zïp; 22:15 - The Horny Funk Brothers feat. Hubert Tubbs  
Papírkutya  
19:30 - Máté Balogh & Márton Piller Duo  

november 19. (vasárnap)   
Hangvilla:  
17:00 - Gorg & Benzol; 18:30 - Kéknyúl; 19:30 - Daveform Quintet; 20:30 - The New Mastersounds;  
Papírkutya  
19:30 - Melissza Fehér, Elemér Fehér & Zsolt Farkas Trio

 

Fotó: Veszprém Jazz Fesztivál

 

 

 

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005