fbpx

Programajánló az első negyedévre - 2024

2024. január 08.

Világsztárok sora érkezik már az első negyedévben Budapestre. Öt gitáros szerepel köztük.

 

Néhány zenészt kiemelünk, akikkel a közönség találkozhat 2024 első felében:

Január 25-én Mary Halvorson érkezik az Opus Jazz Clubba: Halvorson nyerte meg a legjobb gitáros díjat a DownBeat nemzetközi kritikusok szavazásán 2017 és 23 között, tehát hét éve őt tartják a legjobbnak. A kortárs jazz egyik legbefolyásosabb alakja. Az Opus Jazz Clubban a legújabb, Cloudward című lemezének bemutatójára érkezik, mely 6 nappal a koncert előtt fog megjelenni. Még néhány jegy kapható.

Január 26-án Ambrose Akinmusire, Bill Frisellel lép fel az Eiffel Műhelyházban, ahogy arról már hírt adtunk. „Napjaink kiemelkedő fontosságú amerikai trombitás-komponistája, az egzotikus névre hallgató Ambrose Akinmusire legújabb – trió formációban készített – felvételéről van szó, amelyben a másik szólista sem akárki: a nagy gitárművész, Bill Frisell.” – írta Márton Attila ajánlójában.

Január 31-én Ethan Iverson lép fel a Budapest Jazz Clubban: A BadPlus hajdani zongoristája 2022-ben jelentette meg az Every Note is True című lemezét Larry Grenadierrel és Jack DeJohnette-tel. A BJC-be Thomas Morgan bőgőssel és Kush Abadey dobossal fog színpadra lépni. Thomas Morgan tavaly járt hazánkban Bill Frisellel, a koncertjükről Juhász Gábor írt.

Február 16-án Bill Laurence lép fel Michael League-vel a Magyar Zene Házában: Mindketten Grammy-díjas zeneszerzők, akik a Snarky Puppy fúziós jazzt játszó zenekar tagjai. Hosszú barátság köti össze a két zenészt, mely egy lemezkiadáshoz vezette őket 2023-ban. A Zene Házában intimebb megszólalásban lesz része a közönségnek, Laurence oudon és más pengetős hangszereken fog játszani, de a harmóniagazdagság megmarad.

Március 14-én lép fel a Müpában Al Di Meola: Az évente többször hazánkba látogató világsztár gitáros a fúziós jazz egyik legismertebb alakja. A tavalyi súlyos betegsége után visszatérő gitárosnak a Müpában, már most teltházas koncertjén, magyar vendég is fellép, a sokoldalú gitáros, Gotthárd Mihály.

Március 18-án duplázik a BJC-ben John Scofield: A Grammy-díjas jazzgitáros új zenekarával, a Yankee Go Home-mal lép fel, akikkel világslágereket gondoltak újra rock és blues nyelven olyan zeneszerzőktől, mint Sting, Stevie Wonder vagy Neil Young, de persze lesznek John Scofield szerzemények is.

 

Fotó: Irk Réka, YT

 

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005