fbpx

AHMAD JAMAL 1930. július 2. - 2023. április 16.

2023. április 18.

Vasárnap délután otthonában, a Massachusetts állambeli Ashley Falls-ban 92. életévében, prosztatarákban meghalt Ahmad Jamal. A szomorú hírt lánya, Sumayah Jamal jelentette be. A Grammy-életműdíjas legendás zongorista nyolc évtizedes pályafutása során már ambiciózus fiatal tehetségként is nagyszerű felvételeket készített, majd a jazztörténet egyik legsikeresebb trióját vezette. Számára minden dal egy előadás volt.

Frederick Russell Jones néven baptista családban született Pittsburgh-ben. Már 3 évesen visszajátszotta a zongorán hallottakat, gyorsan haladt a tanulásban, és hét évesen a haladóknak szánt zongoraleckéken is túl volt. Jamal egy olyan pittsburghi közösségben nőtt fel, ahol a család szomszédságában lakott Earl Hines, Errol Garner és Mary Lou Williams… Tanára, Mary Cardwell Dawson indította el az első afroamerikai operatársulatot az Egyesült Államokban. Mint egy öregkori interjúban felidézte, ismernie kellett az európai és amerikai klasszikus zenét, Bach, Beethoven, Liszt műveit ugyanúgy, mint az Art Tatum, Count Basie, John Kirby és Nat Cole írtakat. Zenészi pályafutását 14 évesen kezdte, és már ekkor nagy jövőt jósoltak neki. Miközben tinédzserként Detroitban turnézott, ahol ekkor jelentős muszlim közösség élt, érdeklődni kezdett az iszlám kultúra iránt. 1950-ben áttért az iszlám hitre, és nevét Ahmad Jamalra változtatta, vagy, ahogy néhány évvel később maga fogalmazta, az eredeti nevét állította vissza.

Lemezei a zongora, gitár, bőgő felállású The Three Strings zenekarával, melyben Ray Crawford gitáros mellett bőgőn Eddie Calhoun (1950–52), és Richard Davis (1953–54) után Israel Crosby játszott, 1951-től jelentek meg az Okeh kiadónál. A trió hangzása jelentősen megváltozott, amikor 1957-ben Crawford helyére Vernel Fournier, azaz a gitáros helyére nem újabb húros, hanem dobos került.

A chicagói Pershing Hotel házi zenekaraként a trió kiadta az első igazán nagy sikert hozó, mérföldkőnek számító „At the Pershing: But Not for Me” című élő albumát, amely 108 hétig maradt a Billboard Top 10 között, és a jazztörténet egyik legnépszerűbb és legnagyobb hatású lemezévé vált.

A lemez sikere anyagi biztonságot is hozott, Jamal Észak-Afrikába indult ősei szülőföldjét felfedezni, majd hazatérve éttermet és klubot nyitott Chicagóban. Az üzleti életben azonban nem vált sikeressé, 

1962-ben a The Three Strings feloszlott, Jamal pedig New Yorkba költözött, és 32 évesen egy időre visszavonult. Két év múlva aztán folytatta a turnézást és a felvételeket, és a jazz-rock térhódításáig kizárólag akusztikus zongorán játszott, ebből a korszakából egyik legjelentősebb az Impulse! kiadónál megjelent „The Awakening” volt.

A fúziós dominancia éveiben elektromos zongorán is játszott, de ezek a lemezei kellemes, friss hangzásuk ellenére sem bírtak olyan jelentőséggel, mint az akusztikusak. Két film, a világsikert aratott M*A*S*H és a nálunk kevéssé ismert „The Bridges of Madison County” zenéje fűződik nevéhez.

Miles Davis barátságát is élvezhette, Jamal "New Rhumba" című szerzeménye felkerült Davis „Miles Ahead” című albumára, és aki 1989-ben megjelent Miles című önéletrajzában is lerótta tiszteletét Jamal előtt: "kiütött a térről alkotott fogalmával, az érintés könnyedségével, a visszafogottságával, valamint azzal, ahogyan hangokat fogalmazza."

Emlékezzünk rá az 1971-ben felvett párizsi koncertjének meghallgatásával!

 

Fotó: YT

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005