fbpx

Lélegzetelállító duózás / Pozsár Eszter/Nagy János Yancha – Lélekzet * Soulaspiration

2022. december 08.

Ha megnézzük Pozsár Eszter diszkográfiáját (a Városi meséktől a Lélekzetig) azonnal szembeötlik, hogy minden albumán kiérlelt zenei anyaggal lépett a nyilvánosság elé. Emellett a muzsikusok és a formációk igényes megválasztását is mindig az adott zenei matéria optimális szolgálatába állította.

Nincs ez másképpen ezúttal sem. Eszter egy csodás duó lemezzel örvendeztette meg művészetének rajongóit, amelyet régi kedves kollégájával, a hazai zenei világ karakterisztikus zongorista-zeneszerzőjével, Nagy János Yanchával készített.

Az már csak hab a tortán, hogy albumainak mindig rendkívül szellemes címeket adott, ahogyan ezúttal is. A címről csak annyit, hogy ez kevésbé a levegővételről szól, hiszen azt a lélegzet szó (g-vel) jelöli anyanyelvünkben. De mielőtt az etimológia területére tévednék, felhívom a figyelmet arra, hogy a lemezcímként is szolgáló ötödik darab angol megnevezése – „Soulaspiration” – egyértelművé teszi, hogy itt a lélek vágyakozásáról van szó, azaz lélek-zetről, a lélek muzsikájáról.

Mindkét művészt közel negyedszázada ismerem és követem munkásságukat. Érdekes, hogy mindkettójük volt vendégem az ezredforduló táján egy-egy kétórás egyenes rádióadásban. Még arra is emlékszem, hogy Eszter Urbán Orsi társaságában szerepelt a mikrofon előtt, Yancha pedig puritán módra kerékpárral jött Pestre Pomázról.

Eszter korábbi albumait az is jellemezte, hogy nem hozott anyagból dolgozott, hanem saját kompozíciókat illetve a lemezen szereplő társainak szerzeményeit adták elő. Most sincs ez másképpen, hiszen a duó másik fele is ezt a gyakorlatot követi – saját munkásságában is. Így aztán „igazságosan” három-három darabot jegyez a két előadóművész, a címadó számot ketten írták, és van két „kakukktojás” is. Az egyik dal szerzője Nagy Ábel Márton, Yancha fia, az album záró száma pedig a Fekete Orfeusz (Orfeu negro) legismertebb dala a Manha de Carnaval (A karnevál reggele), sokunk kedves ifjúkori emléke, Luiz Bonfa örökzöldje. Ez utóbbi hangszerelését Yancha készítette, az előző nyolc tételről nem árulnak el semmit ebben a vonatkozásban, de biztosan közös munka, hiszen mindketten kiváló hangszerelők is.

A zene egyszerűen lebilincselő, Yancha két meditatív szerzeményét, a Hajnalt és az Alkonyt Eszter altfuvolán adja elő – csodálatosan. Egyébként is teljes hangszerarzenálját felvonultatja: a kétféle fuvola mellett a piccolo és a szopránszaxofon is használatba kerül. A fuvola vitathatatlanul varázsos hangszer (vesd össze „Varázsfuvola”) a jazzben pedig igazán elég ritka. A hangszer egyik óriása, Herbie Mann három nálunk töltött hosszabb tartózkodása alkalmával mondta el nekem, hogy a fuvola kezdetleges változatai voltak a legkorábbi hangszerek az emberiség történetében és a földkerekség minden zugában „felfedezték” és használták.  Majd hozzátette, hogy őt magát is annyira megbűvölte, hogy ifjúkori klarinétos és szaxofonos karrierjét feladva a fuvola szerelmese lett.

Érdekes, hogy Eszter is szaxofon szakon végezte a jazz tanulmányait, húsz éve a CoolActive együttes élén muzsikált, de a fuvolajáték annyira meghatározó lett munkásságában, hogy már régóta a hazai jazz szcéna legjobbjaként tartjuk számon. Indiai tanulmányútja során pedig megismerte az ottani bambuszfuvolát (bansuri) és azt is szívesen használja. Azért a szaxofoncsalád hangszereihez sem lett hűtlen: főleg szopránszaxofonon játszik, de az altot sem száműzte. Zenéje sohasem tartozott a mainstream jazz vonalába, nagyon karakteres, egyéni, bátor irányzat. Ezt jól mutatja, hogy nem idegenkedett a nem könnyű duó játéktól sem, sőt kifejezetten szeretett zongoristával duóban játszani már korábban is. Így született Révész Richárddal a latin album, a Találkozás, és most pedig a Lélekzet Yanchával. A Trans-formation elnevezésű kvartett felállásban rögzített négy album is a magyar kortárs jazz kiemelkedő alkotása, ahol Eichinger Tibor gitáros a másik szólista. Ezek jól mutatják két kísérletező kedvű művész zenei ambícióit.

Nagy János játékát az évek során sokféle felállásban élvezhettük. Gonda tanár úr egyik legkedvesebb tanítványa volt ez a szerény, halk szavú muzsikus. Persze a CoolActive együttes zongoristája volt húsz évvel ezelőtt, de kísérte Dewey Redmant és David Murray-t is. Sokoldalúságát bizonyítandóan elmondhatjuk, hogy nevéhez fűződik a Hard Line trió, a Mo-Na-Mo, a European Mantra és a Free Style Chamber Orchestra, utóbbinak Eszter is tagja. János egyformán otthonosan mozog a mainstream jazztől a klasszikusokig, a cross-overtől az etnóig, de akár az egyházi zenében is. És, hogy a duózástól sem idegenkedik: emlékezetes élmény volt egy duó koncertje, amit a vibrafonos Szaniszló Richárddal adott a Hálóban. Művészete különleges színfolt a hazai zenei világban. És ez maximálisan érvényes Pozsár Eszter munkásságára is! Két ilyen művész találkozásából pedig egy számottevő zenei gyöngyszem, a LÉLEKZET c. album született.

Szólni kell még az album kivitelezéséről is. Manapság különösen öröm látni egy igényes, ízléses dizájnnal elkészített CD-t. A muzsikusok művészi fotográfiái Biljarszki Dánielt dicsérik, a grafikai munka pedig a Graphic Art: Kraker érdeme.

Szívből ajánlom minden zenebarátnak az ünnepekre. Igazi meghitt hangulatot adó ünnepi muzsika, érdemes többször meghallgatni, mindig újabb szépséget fedezhetünk fel benne!

 

LÉLEKZET  Soulaspiration     Pozsár Eszter – Nagy János Yancha

  1. Lámpás keringő Lantern Waltz   (Pozsár Eszter)    5:06
  2. Alkony Twilight    (Nagy János Yancha)    9:35
  3. Levél Letter    (Nagy János Yancha)   6:54
  4. Szállj madár Fly Bird, Fly!   (Pozsár Eszter)   8:17
  5. Lélekzet Soulaspiration    (Pozsár Eszter-NagyJános Yancha)   5:58
  6. A csirke nem hús Chicken Isn’t Meat    (Nagy Ábel Márton)    5:05
  7. Hajnal Sunrising    (Nagy János Yancha)   7:12
  8. Black Orpheus (Luiz Bonfa)  Hangszerelés: Nagy János Yancha   6:36

 

Közreműködnek: 

Pozsár Eszter  fuvola, altfuvola, bansuri, piccolo, szopránszaxofon
Nagy János Yancha  zongora

Már kapható dedikált lemez: Hangszer-S: 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 10/b.

Lélekzet című darab kis részlete:

Részlet a Lámpás keringő című darabból: 

 

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
23
Dátum : 2024. márc. 23.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005