fbpx

Születésnapi vonós ünnep

2023. február 22.

Nemrég, két hónapja volt egy gitáros csúcstalálkozó az egyik külvárosi klubban, ahol a klub művészeti vezetőjének, Gyárfás Istvánnak a 60. szülinapját ünnepelték, február közepén pedig a hegedűsökre is sor került, a Háló Jazz Klub művészeti vezetője, Deseő Csaba 84. születésnapja alkalmából.

Hegedűs csúcstalálkozóz a hálóban

     Ezek a koncertek mindig különleges hangulattal rendelkeznek, mert soha nem hallott formációk lépnek fel, akik olyan műsort adnak elő, amit máshol nem hallgathat meg a közönség. Másrészt a vezető jazzművészek jelenléte is emeli az est fényét. Ezúttal is így volt. Harmadrészt ki mondana nemet egy meghívásra, ha épp a 84 éves szülinapos művész, Deseő Csaba kér meg rá.
Az est első felében egyenként hallhattuk a meghívott hegedűsöket, a szünet után Deseő Csaba hegedűművész mesélt a hegedűs summitek különleges produkcióiról, mert annak idején is szerettek a hegedűsök együtt játszani, majd jött az összjáték, amikor mindenki a színpadra lépett és együtt muzsikált.

     Először bemutatnám a kísérőzenekart, mert nekem újdonság volt ennek a triónak a képzeletet felülmúló játéka, még ha mindhármukat ismerem is jól. A Varga Tivadar Trió adta a hegedűsöknek a biztos hátteret, a kíséretet, melynek tagjai: a zongoránál az a Varga Tivadar, aki nemrég Veszprémben a Dianna Krall előzenekarában játszott, a Müpa tehetségkutatóján is már feltűnt, és mikor először hallottam zongorázni az Érdi Jazz Fesztiválon 2018-ban, mint a kiemelten tehetséges egyetemisták képviselője, akkor már Oscar Peterson jutott eszembe a játékáról, majd mikor meghallottam a múlt hónapban fellépő, sokezer követővel rendelkező Jesus Molina zongorázását, akkor kiderült, hogy nekünk is van egy Molinánk, akit Varga Tivadarnak hívnak.

Hegedűs csúcstalálkozóz a hálóban

A trió másik két tagja is ismerős lehetett mindenkinek, ők a Budapest Ragtime Band vezetői, mindketten rengeteg nagy külföldi sztárral léptek már egy színpadra, a bőgő mellett Gayer Ferenc állt, a dobok mögött Weszely János ült. Mindhárman profin kísérték a hegedűsöket, de amikor kellett olyan szólókat vágtak le, amiket sokáig megjegyzünk, nem az a háttérbe szorított zenekar volt, akiknek csak az a feladatuk, hogy kísérjenek, hanem rendkívül jó improkat hallhatott a közönség tőlük is. A klubban a hangosítás hagy némi kívánnivalót, nincs olyan profi berendezésük, mint a két nagy jazzklubban a fővárosban, de meghazudtolva ezt, mégis nagyon jól, swinges lüktetéssel szóltak az egész koncerten, a bőgőnek pedig olyan soundja volt, amit eddig nem hallottam.

Hegedűs csúcstalálkozóz a hálóban

Hegedűs csúcstalálkozóz a hálóban

     A bevezető után térjünk rá a hegedűs csúcstalálkozó főszereplőire, akik hazánk vezető hegedűsei között a legjobbak, sőt Deseő Csaba tanítványai voltak. Ketten közülük a Jazz.hu közönségszavazásának dobogós helyén szerepeltek. Antal Tibor, Lantos Zoltán és Frankie Látó lépett fel egymás után. A repertoárt utolsó pillanatban háromról kettőre leszűkítve is egyórás koncertet adtak. Mindhárman profin játszottak, de egész más stílusban. Először Antal Tibor lépett színpadra, aki a Bartók konzi tanára, és állandó tag az előbb említett BRB zenekarban. Ő az igazi, hagyományos mainstream jazz-zenét játssza, és ezekből válogatott ez alkalommal is (Keith Jarrett: Lucky Southern és G. Gershwin - Antal Tibor: Oh, Lady be Good). Itt megjegyezném, hogy Tibor hangszerelte csodásan a második rész számait három hegedűre.

Hegedűs csúcstalálkozóz a hálóban

A második fellépő a mindenféle újdonságra nyitott, az elektronikát sem hanyagoló, indiai művészetekben is otthonosan alkotó Lantos Zoltán volt. A loopot használva megmaradt kivételesen a mainstream jazz vonalában - amennyire tudott -, persze ’lantoszolisan’ játszva, néhol gitár, fuvola hangokat alkotva, de a jazz legújabb fúziós stílusait hanyagolva. Coltrane „Impressions”-jével kezdett, majd egy rövid kompozíciójával vezette vissza a nézőket a 70-es évekbe, a trió pedig követte az utazásban, szintetizátorral és rockos dobolással; a jól ismert jazz-rock dalt adták elő Billy Cobhamtől, a „Stratus”-t.

Hegedűs csúcstalálkozóz a hálóban

Hegedűs csúcstalálkozóz a hálóban

Harmadikként Frankie Látó állt a színpad közepére, aki többek közt a Nagy János trió és az FSCO oszlopos tagja. Frankie hegedülése sem hasonlít senki máséra, bár ő is sokszor loopol, használ effektet, talán ezalkalommal még többször hallottam, mint eddig bármikor. Az ő játékban ott van a gipsy jazz hagyománya, motívumai, nem véletlenül választotta elsőként a D. Reinhardt „Nuages” című számát, végül az első félidő lezárásaként a Sonny Rollins: „Oleo”-ját. Megkérdeztem mindhárom jazzhegedűst, miért pont azokat a számokat választották, amiket játszottak, és hasonló válaszokat kaptam: „mert ezek emlékeztettek Csabára, esetleg az óráira, fontosak voltak valamelyikünk karrierjében”.

Hegedűs csúcstalálkozóz a hálóban

      A szünet után, az ünnepelt klubvezető, Deseő Csaba mesélt röviden a régi időkről, amiről lemezeket is bemutatott. Stéphane Grappelli került először szóba, aki az első világhírű jazzhegedűs volt. Őt követte az első erősítővel játszó amerikai hegedűs, Stuff Smith, majd jött a francia, de Amerikában karriert építő, fúziós, jazz-rock zenében tevékenykedő Jean-Luc Ponty. Hegedűs találkozóra, Violin Summitre először 1966-ban került sor, ahol egy lemez is készült az említett három nagy hegedűs és a dán Svend Asmussen közreműködésével. 8 nappal később került sor Csehszlovákiában egy másik hegedűstalálkozóra, ahova Deseő Csabán kívül még meghívták Jean-Luc Pontyt és Bohumil Zola prágai hegedűst, ami rádiófelvételen maradt meg. 1971-ben került sor a következő Violin Summitre Nyugat-Berlinben. 1974-ben pedig megjelent Deseő Csaba első lemeze – Németországban –, a „Four String Tschaba”. Akkoriban Csabán kívül nem volt több jazzhegedűs hazánkban. Gipsy Jazz Violin Summit 1979-ben készült négy hegedűssel. Azóta több találkozó is volt, amihez ezúttal a Háló Jazz Klub is csatlakozott.

Hegedűs csúcstalálkozóz a hálóban

Hegedűs csúcstalálkozóz a hálóban

     Ezután a trióval mindhárom fantasztikus hegedűs színpadra lépett, és a koncert végéig közös játékot hallhattunk. Annak idején egy híres klasszikus gitárművész, tanár megjegyezte, hogy a gitárosok nem tudnak egyszerre játszani, most már tudom, hogy a hegedűsöknek sem erőssége ez. :-) A számok többségét Antal Tibor hangszerelte három hegedűre, ami csodásan sikerült, belevihették a saját egyéniségüket a remek zenészek. Hol vonót használva, hol pengetve különleges átdolgozásokat hallhatott a publikum. Gershwin, Ellington, Parker, Goodman mellett egy Chick Corea szám is feldolgozásra került, de Deseő Csaba egyik kompozícióját is meghallgathatta a közönség: „Large Forest” (ez és a köszöntés videón is látható).

Hegedűs csúcstalálkozóz a hálóban

Hegedűs csúcstalálkozóz a hálóban

A közönség tagjai között több hegedűst is találhattunk, többen jazzhez is kötődnek, mint Illényi Katica, Duka Laci, Ferencz Péter Peet, Szakál Tamás.

Hegedűs csúcstalálkozóz a hálóban

Schön György, klubvezető elmondta, hogy 15 év alatt 133 jazzkoncertet rendeztek a Hálóban, amihez gratulálunk, további sok sikert és hasonlóan színvonalas koncerteket kívánunk!

Deseő Csabának pedig nagyon boldog születésnapot, jó egészséget és sok örömöt kívánok a szerkesztőség nevében!

A köszöntő és Deseő Csabától a "Large Forest":

Háló Jazz Klub, 2023. február 14.
Fotó: Irk Réka

 

 

 

 

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005