fbpx

Lizz Wright ismét magyar színpadon

2023. április 21.

A Jazzfest Budapest 2023 sztárvendége az Eiffel Műhelyházban lép fel április 26-án, a fesztivál első napján.

Lizz Wright 1980-ban született az amerikai „mély Délen”, Georgia államban, ahonnan Martin Luther King tiszteletes és polgárjogi harcos is származott. Az ő apja is lelkész volt, a kislány pedig a templom gospel kórusában énekelt, de zongorán is közreműködött az istentiszteleteken.  Természetesen az egyházzenei élmények mellett nagy hatással voltak rá a fekete közösség egyéb zenei hagyományai: a jazz, a blues, a soul, és az R&B.

Zenei tanulmányait Atlantában, New Yorkban és Vancouverben folytatta. Egy Billie Holiday-emlékkoncerten szerzett nevet 2002-ben, egy évvel később pedig már elkészült a részben saját szerzeményeit is tartalmazó lemeze, a „Salt” mégpedig a rangos Verve kiadónál. Azóta tucatnyi albuma jelent meg saját nevén, de számos lemezen volt sztárvendég.  Mára az amerikai vokális szcéna egyik vezető képviselője olyan nagyságok társaságában, mint Cassandra Wilson, Abbey Lincoln, Dianne Reeves, Dee Dee Bridgewater, vagy a fiatalok közül Angelique Kidjo és Samara Joy, de az összehasonlításokban felmerül az elhunyt Nina Simone neve is, akit példaképének tart maga Lizz Wright is, nem is említve Billie Holidayt, aki másik nagy idolja.

Ezúttal már harmadik alkalommal lesz módunk megcsodálni Miss Wright csodálatos művészetét. Először a 3. Get Closer Jazzfesztivál zárókoncertjén szerepelt frenetikus sikerrel 2018 tavaszán, de az ilyen rendezvények gyakorlatának megfelelően egy lengyel együttessel kellett megosztania a koncert időtartamát, így csak egy órán át élvezhettük előadását. Egy évvel később 2019 őszén viszont teljes koncertélményben volt részünk, kísérőivel ismét meghódította a MoMKult közönségét.  A szűnni nem akaró vastaps és álló ováció három ráadás számot hozott. E sorok írója akkor azzal fejezte be tudósítását, hogy remélhetőleg a közeljövőben viszontláthatjuk majd… Közbejött azonban a Covid, ami sok jó programot hiúsított meg.  Most azonban folytatódik a sikersorozat az Eiffelben, ahol legutóbb egy másik kiváló énekesnőt, Madeleine Peyroux-t láthattuk a Get Closer Concerts meghívására.

Biztosak lehetünk abban, hogy Lizz Wright ezúttal is felejthetetlen élménnyel gazdagítja a vokális jazz rajongóit!  Kísérői közül régi ismerősként üdvözölhetjük a gitáros Adam Levy-t és a basszus-szólam mesterét, Ben Zwerint, míg ezúttal Kenny Banks lesz a zongorista és a Hammond-orgona mestere, valamint Ivan Edwards dobol. Legutóbbi lemezének, egy Berlinben rögzített koncertfelvételének zenei anyagát ismerve minden bizonnyal szinte egész pályájáról kapunk majd ízelítőt a Salt c. bemutatkozó lemezétől a Grace c. világsikerig, repertoárjában pedig Nina Simone, Sister Rosetta Tharpe és Ray Charles örökzöldek éppen úgy elhangzanak majd, mint Cole Porter, Neal Young vagy Bob Dylan szerzeményei, nem is beszélve saját kompozícióiról.  

Nagy érdeklődéssel várjuk a Jazzfest Budapest 2023 koncertsorozat rangos indító eseményét!   

 

Fotó: JazzFest Budapest

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
23
Dátum : 2024. márc. 23.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005