fbpx

Rafael Mário új projektje + interjú

2019. április 14.

Áprilisban jelent meg Rafael Mário második lemeze, amit Rafael néven jegyez, és a címe „Black Butterfly”. A lemez bemutatóját az Opus Jazz Clubban tartotta. Az új lemez eltérő hangzású, mint a fiatal zongorista két éve megjelent első lemeze, a „My Hope”, de mindkettőt a Hunnia Records adta ki.  Az új lemez jóval modernebb, fúziós, az elektronikának nagy szerepet adó, énekesnővel és DJ-vel kiegészült zene. A lemezbemutatón a színpadi arculatra is - amennyire a hely engedte - odafigyeltek. A lemezborító piros színe megjelent több helyen is. Márioval egy rövid interjút is készítettem.

Rafael Mário a Zeneakadémián végzett, több díjat is nyert, egy évet Kanadában töltött, ahol beleláthatott az ottani jazz életbe, tavaly pedig Junior Prima Díjat, valamint Lakatos Ablakos Dezső jazz-előadóművészeti ösztöndíjat kapott. A zenekar tagjai egyrészt Mário triójából állt össze, vagyis Bartók Vince játszott basszusgitáron és Synth basszuson, Hidász Tamás pedig dobon, másrészt a Rafael nevű együttes kibővült egy énekesnővel, Lakatos Gabriellával és egy DJ-vel, One-AB-vel.

Új lemezén a saját zenéit hallhatjuk, a számok melankolikusak, de megvan az a lüktetése, ami izgalmassá teszi a zenét, végigkíséri a dalait és a lemezbemutató koncerten is végig jelen volt. Ez az elektronikával átszőtt jazz zene most nagyon divatos nyugaton, rengeteg fiatal zeneszerző bevon egy-egy jónevű DJ-t. Magyarországon még kevésbé jellemző, de legutóbb Lantos Zoltán „Solaris” lemezbemutatóján is hallhattunk DJ közreműködését, ugyancsak az Opusban.

A bemutató koncert egy összeszokott csapatot mutatott, jól felépített előadás volt. Mário csak ritkán ragadta magához a mikrofont, általában az énekesnő konferálta be a dalokat. Rafael Mário zongorán és szintetizátoron játszott, de énekelt is két számban, igaz az egyikben eltorzítottan. Szerencsére a zseniális zongoraszólói ugyanúgy megmaradtak ezen a lemezen is, és még többet hallhattuk a koncerten. A ritmusszekciót külön ki kell emelni, mert a lüktetés, ami végigkísérte az előadást, nekik köszönhető. Hidász Tamás nagyon jól adta az alapot, és Bartók Vincét sem véletlenül hívják rengeteg helyre gitározni, egy héten belül három zenekarban hallottam basszusgitározni, Mário zenekarán kívül a Varga Tivadar trióban és Gyémánt Bálint legújabb triójában is ő foglalta el a ritmus szekció egyik helyét. Bartók Vince nem csak basszusgitározott ezen a koncerten, és szuper improvizációi hangzottak el, hanem Synth basszust is használt.

A DJ-vel egy új, friss hangzást hoztak létre, de szerencsére nem vitték túlzásba, még mindig az élő zene dominált, sok improval, és mikor nem volt szükség keverésre, akkor ütős hangszerekkel kapcsolódott a zenekarhoz. Aki pedig még hozzátett sokat az új hangzáshoz, Lakatos Gabriella, akit eddig egy zenekarban sem hallottam énekelni, pedig a hangja predesztinálja, hogy részese legyen a jazzéletnek. 

A koncerten minden dalt eljátszottak az új lemezről, de a régebbi CD-ről is hallhattuk a „Black Night”-ot a triótól. Volt még különlegesség, mégpedig, hogy az egyik szám szövegét – „Dikhlem” – Mário édesapja írta cigány nyelven. 

Ezek után a ráadás sem maradhatott el, ami a lemez utolsó dala volt, a „Rush”, ez a dal a ritmusosságával, nagyon jó lezárása volt az estének.

Opus Jazz Club, 2019. április 9.

Megkértem a zenekar vezetőjét, Rafael Máriot, válaszoljon néhány kérdésre az új lemezével kapcsolatban.

 • MagyarJazz: Miért kapta a „Black Butterfly” címet a második lemezed?
 • Rafael Mário: Úgy alakult, hogy Bóni Katit, aki a lemez borítót is rajzolta, megkértem, hogy rajzoljon minden dalhoz egy képet. Ez a kép, ami végül a lemezborító lett a „Black Butterfly” dalhoz készült. Annyira megtetszett a zenekarnak, hogy nem volt kérdés, hogy mi legyen a borító, illetve a lemez címadó dala.

 

 • MagyarJazz: Miért egyszerűsítetted le az együttes nevét a vezetéknevedre?
 • Rafael Mário: Úgy gondoltam, hogy ehhez a stílusú zenéhez nem illet volna egy tipikus jazz világban megszokott név, viszont nem szerettem volna új nevet adni így lett a RAFAEL, ami 5 tagú, de természetesen a Rafael Mário Trio is működik és koncertezik továbbra is.

 

 • MagyarJazz: A lemez borítója amellett, hogy figyelemfelkeltő a vörös és fekete színnel, mit akar ábrázolni, mondani?
 • Rafael Mário: Ahogy fentebb is lehet olvasni, hogy egyes dalok olykor melankolikusnak hatnak, de közbe ott van bennük a lüktetés és a vidámság. Valahogy ezt próbálja tükrözni a lemezborító.

 

 • MagyarJazz: Miért vontál be egy DJ-t is az új albumodon?
 • Rafael Mário: Véleményem szerint sokkal jobban ki tud teljesedni ezekkel a színekkel a zeném. Szeretek és célom atmoszférát teremteni koncertjeimen és ezekkel az eszközökkel még jobban meg tudom valósítani.

 

 • MagyarJazz: Hogy került a zenekarba az énekesnő, Lakatos Gabriella?
 • Rafael Mário: Lakatos Gabriellát ismertük már korábbról, amikor egy helyen volt a Jazz konzi és az Egyetem. Szerettem volna egy vokális lemezt is, ami talán befogadhatóbb a nem csak jazz zene kedvelőinek is.

 

 • MagyarJazz: Hidász Tomi elmondta, hogy külföldi és persze hazai fesztiválokra készültök ezzel a felállással, és arra, hogy a saját generációtokat is megfogjátok, kicsit a jazz felé tereljétek. Ez volt az elképzelés, mikor az új számokat írtad?
 • Rafael Mário: Teljes mértékben az vezérelt, hogy meg tudjam azt valósítani, hogy a JAZZ zene is lehet trendi. Szeretném, ha az új hangzás meghozná azt az eredményt, hogy a fiatalok körében is hallgassák a zeném, és tudjak nekik értéket közvetíteni.

 

 • MagyarJazz: Mik a közeli és a távoli terveitek?
 • Rafael Mário: A közeli tervek, hogy minél több helyre el tudjam vinni az új lemezem anyagát. Szeretnék olyan helyszíneken szerepelni, ahol még jazz és improvizációs zene nem jelent meg. A triómmal május 2-án lépünk fel a Zeneakadémián, hazánk egyik legnépszerűbb jazzgitárosával, Gyémánt Bálinttal.
  A távoli tervek, hogy idén elkészítünk egy videóklipet egyik dalunkhoz.

 

Köszönöm a beszélgetést.

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005