fbpx

Visszatekintés 2020-ra

2020. december 31.

A 2020-as év a Covidról szólt, bár januárban még nem sejtettük, hogyan változtatja meg egy világméretű járvány mindenki életét. Nézzük a pozitív oldalát a dolgoknak, például ahogy alkalmazkodni tudott a jazzszcéna a kialakult helyzethez, a jazz-zenészeknek volt lehetőségük koncertet adni, fellépni közönség előtt júniustól novemberig, még ha nem is annyi, mint előző években. A MagyarJazz portálon 365 nap alatt 445 cikk jelent meg, a közösségi oldalon pedig élő streamelt koncerteket, Youtube csatornánkon összevágott videókat láthattak az érdeklődök.

 

Januárban még ahogy előző években szokott lenni, fantasztikus koncertekkel és vizsgákkal kezdődött az év. Először a Bartók Konzi, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói mutatták be tudásukat. Ekkor még nem gondoltunk arra, hogy ebben az évben és 2021-ben mi vár ránk. Februárban már kaptuk a híreket a vírusról, de távolinak tűnt, nem hittük, hogy elér Európába. Abban a hónapban még a versenyeket és koncerteket is teltházzal rendezték. A Müpa Jazz Showcasen 9 fiatal zenekar mutatkozhatott be, a Magyar Jazz Szövetség versenyén pedig 6 ifjú zenésznek drukkolhattunk. Március elején viszont már Olaszországból érkeztek a rossz hírek. Nem gondoltuk, hogy ebben az évben külföldi jazz sztárokat a Get Closer JazzFeszten láthatunk utoljára. Március 13-án még volt pár koncert a Budapest Jazz Clubban, az iF Jazz kávézóban és a Márványteremben, de ezeken már alig volt közönség. Március 16-tól pedig bezárt az ország. Először Oláh Krisztián és Mogyoró Kornél ébredt, akik élő koncertekkel próbálták a rajongóikat szórakoztatni, amiben a Facebook nem igazán segített, hiszen a sávszélességet felére csökkentették a terhelés hirtelen növekedése miatt. Mégis ez az egy lehetőség maradt, ahol a jazz-zenészek elérhették közönségüket. Németh Ferenc azóta is dobórákat tart, többen home-videókat készítenek, a Harmónia Jazzműhely pedig áprilisban elindította a hetente jelentkező élő közvetítéseit Tálas Áronnal.
Több díjat is kaptak ezalatt az időszak alatt jazz-zenészek, mint az MJSZ Pernye András, Gonda János és Szabó Gábor-díját, a Fonogram díjat, Artisjus díjat és az idén Máté Péter-díjat is. Külföldiek közül az Independent Music Awards-ot és a latin Grammy-díjat említhetjük.

Írtunk frissen megjelent hanglemezekről is, és az idén megjelent magyar albumokat is ajánljuk, hallgassák őket és vegyék meg a zenészektől vagy online áruházakban!
Idén 4 jazzel (is) foglalkozó könyv jelent meg.

Folytatódtak értékes sorozataink, A jazz történetének gyöngyszemei és a Jazztörténeti felvételek, valamint a legsikeresebb Ki mit hallgat sorozat.

Márciusig 26 koncertbeszámoló készült. Majd a két és fél hónapos elzárás után elsőként az iF Jazz kávézó nyílt meg június elején, őt követte a BJC, végül július elején az Opus is kinyitott. Önfeledten azonban nem örülhettünk, mert kevesen érezték biztonságosnak a beltérben tartózkodást, ráadásul a nyári szezon nem kedvez a budapesti kluboknak. A fesztiválok sorban maradtak el, mondták le őket, talán 5 jazzfesztivált tudtak megtartani 2020-ban. Pont, amikor beindultak volna újra a klubok, a közönség is merészebb lett, ismét elkezdett nőni a betegek száma. Az utolsó versenyt november 6-án, az utolsó koncerteket november 10-én tartották, de addigra már megcsappant a nézők száma, majd bevezették az éjszakai korlátozást, bezárattak minden éttermet. Az első online koncertre november 13-án került sor, Karosi Júlia Quartet lépett fel a BJC-ben a Harmónia Jazzműhely szervezésében. Ekkor derült ki, hogy egyedül a Budapest Jazz Club fejlesztett olyan rendszert, ami lehetővé tette kiváló minőségű koncertek közvetítését.

Közben az állam is próbált segíteni a zenészeken támogatásokkal. Több koncert is megvalósult a Köszönjük Magyarország programmal, a Hangfoglaló pályázatai segítségével, és reméljük, a raktárkoncertek elérnek tavaszra a jazz-zenekarokhoz is.

Várjuk a jövő évet bizakodva, hátha nyárra már újra élő koncerteken vehetünk részt a klubokban, fesztiválokon.

Végül pedig, hadd térjek ki a MagyarJazz szerkesztői gárdájára is, akik rááldozzák szabadidejüket a jazz népszerűsítésére, akik még az utolsó percekben is koncertekre mentek a lezárások előtt, hogy írjanak a zseniális zenészekről. Sok esetben saját pénzükből kellett megvenni a jegyet, az utazásról, lemezekről nem is beszélve, de mindezt szívesen teszik a jazz-zene szeretete miatt. Nagy köszönet nekik, hogy mindig naprakész tartalmakkal szolgálnak az olvasóknak.

Kedves olvasóinknak boldog új évet kívánunk sok-sok jazz-zenével és jó egészséget a jövő évre is!

BÚÉK!

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-23 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005