fbpx

Újra vendégünk AL DI MEOLA

2022. augusztus 09.

Amikor világhírű zenész hazai koncertjéről adunk hírt egyre gyakrabban írhatjuk le, hogy „nem először játszik magyar színpadon”. Nos, ezúttal úgy fogalmazhatnánk, hogy szinte nem is lehet pontosan felmérni, hogy a sokoldalú gitárművész hányszor is lépett fel nálunk, és milyen változatos projektekkel varázsolt el minket nemcsak a fővárosban, de Gyulától Székesfehérvárig számos vidéki helyszínen is. Legutóbb 2019 májusában találkozhattunk a húrok nagy varázslójával, amikor a MoMKult színpadán mutatta be Opus c. albumát (2021 augusztusában pedig a Mandoki Soulmates vendégekén lépett fel). Évtizedek óta telt házakat vonz, és ez most sincs másképpen. Az augusztus 16-án a RaM Színházban egymást követő két koncertje közül az elsőre már minden jegy elkelt.

Al Di Meola két alkalommal is tanult a bostoni Berklee zeneiskolában. Először Barry Miles hívásának, majd Chick Corea csábításának nem tudott ellenállni, aki a legendás Return to Forever együttesébe hívta meg 1974-ben. Két év után saját útját kezdte járni, nemzetközi figyelmet keltve a John McLaughlinnal és Paco de Luciával alkotott gitártrióval. (Hozzánk a 90-es évek közepén jutottak el.)

 Di Meola a latinos ízű muzsika és a lendületes ritmika mestere. Mindenre nyitott, erős hatást gyakorolt rá Julian Breath, a zseniális klasszikus gitárművész és a jazz-rock fúzió kiválósága, Larry Coryell is, aki segítette és bátorította pályája indulásától kezdve. Gazdag életművében „projektjeinek” sorában a spanyol flamenco, az afro-kubai ritmusok és az argentin tangó mellett a zúzós jazz-rock is helyet kapott. Hihetetlen nyitottsága és bámulatos sokoldalúsága azzal járt, hogy projektjeiben, koncertjein és lemezein a zenei világ számos neves személyisége volt már partnere. A fényes névsorban Herbie Hancock, Wayne Shorter, Stanley Clarke, Jean-Luc Ponty, Stevie Wonder, Jimmy Page vagy Frank Zappa éppen úgy szerepel, mint Luciano Pavarotti, Phil Collins, Paul Simon, vagy Carlos Santana. De a hazai élvonal sem maradhat ki: a dobos Kaszás Péter hosszú időn keresztül volt kísérője, közös fellépései pedig a fuvolista Horgas Eszterrel és a Sturcz Vonósnégyessel ugyancsak emlékezetes zenei élményt jelentettek.

A 68 éves fáradhatatlan művész most is biztosan elkápráztatja majd a közönséget, mert nem tudhatjuk, hogy milyen újdonságokkal lepi meg rajongóit. Hiszen ő nem csak elképesztően virtuóz gitáros és remek komponista, de mindig új utakat, új kihívásokat kereső művész is.  

  

 További információ: https://getcloserconcerts.com/koncert/al-di-meola-2022/

Fotó: Get Closer

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
23
Dátum : 2024. márc. 23.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005