fbpx

Az Avishai Cohen Trio a Jazzfest Budapest sztárvendége

2023. máj. 04.

Ahhoz, hogy a nemzetközi jazzszínpad kiemelkedő képviselőit „élőben” láthassuk, az utóbbi évtizedekben már nem kell még a szomszédos országokba sem elutazni, olykor szerencsé(nk)re a bőség zavarával küzdhetünk. Jó példa erre az idei Jazzfest Budapest is, amely új és/vagy már korábbról ismert jazzművészek sokaságát hozza el fővárosunkba. Utóbbiak között van a világhírű bőgős, Avishai Cohen is, aki május 9-én lép színpadra az Erkel Színházban.

Avishai Cohen - Jazzfest Budapest

Legutóbb – a járvány miatt némi késéssel ünnepelve 50. születésnapját – 2021 karácsonya előtt pár nappal láthattuk triójával, de már korábban is több alkalommal lépett fel a Müpában. Mindig hozott valami újat, hiszen nemcsak remek hangszeres művész (egyike a világ legjobb bőgőseinek), de termékeny komponista is. A virtuóz muzsikus mindig rendkívüli igényességgel választotta meg zenészpartnereit, gyakran új, fiatal tehetségeket fedezve fel. Jelenlegi formációja viszont annyira bevált, hogy ezúttal is az említett karácsonyi fellépés során megismert zenészeket láthatjuk viszont az Erkel Színház sok jazzélményt megért színpadán.  

Ha valakire elmondható, hogy őstehetség, az a Bakuból származó zongorista, Elchin Shirinov, aki soha sem részesült semmilyen intézményes zeneoktatásban. Nálunk azért is vált ismertté a hazai jazzberkekben, mert Maiden Tower c. lemezét három magyar jazz-zenésszel (Fenyvesi Márton, Szandai Mátyás és Dés András) készítette a Hunnia Records gondozásában.

A trió harmadik tagja a 22 éves dobos hölgy(!) izraeli születésű, a bostoni Berklee jazzfőiskolán végzett Roni Kaspi, aki egy másik, időközben már befutott jazzdobos hölgy – Terri Lyne Carrington – tanítványa. Nem kell bizonygatni, hogy mekkora meglepetés volt 2021-ben a kislányos külsejű, de annál dinamikusabban játszó ifjú művész…

De ki is a basszus szólam nagy mestere, akit eleinte inkább bőgősként tartottak számon, de basszusgitárosként legalább annyira jegyzik a „jazztőzsdén”. Először is nem tévesztendő össze egy másik első osztályú izraeli zenésszel, a trombitás Avishai Cohennel. Hősünk 1970-ben született egy Izrael északi részén lévő kicsiny kibucban. Zongoratanulmányait otthon kezdte, majd 14 évesen Amerikában is folytatta, amikor a családjával St. Louisba költözött. Jaco Pastorius egyik lemezét meghallva, azonnal a basszusgitár felé fordult érdeklődése. Ezután a jeruzsálemi zeneakadémián a bőgő szakon végzett, majd merész fordulattal New Yorkban telepedett le. Ottani zenei tanulmányaihoz minden fizikai munkát elvállalt, és utcazenészként is igyekezett pénzhez jutni. A neves zongorista, Danilo Perez figyelt fel rá és hívta meg triójába. A nagy áttörést 1997-ben Chick Corea hívása hozta el, ami hat éven át tartó közös munkát jelentett. Világszerte megismerték, saját neve alatt is készültek felvételek, és komponistaként is számottevő sikereket aratott. Elég csak a Gently Disturbed és az Arvoles c. lemezeket említeni.

De ha már az albumokról esett szó, akkor el kell mondani, hogy ezúttal bizony lemezbemutató koncertnek leszünk tanúi. A trió ugyanis éppen Shifting Sands című legújabb produkcióját mutatja be európai körútján. Érdemes megjegyezni, hogy a 2018-as Genty Disturbed után még a legoptimistább kritikusok és rajongók sem tudták elképzelni, hogy lehetséges volna túlszárnyalni azt. Nos, itt az alkalom, hogy május 9-én az Erkel Színházban meggyőződhessünk arról, hogy nekik biztosan sikerül az elképzelhetetlen!

 

 

Fotó: Jazzfest Budapest

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
23
Dátum : 2024. márc. 23.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005